Testo za piškote, piščanec, kruh, enolončnice ... Veste, koliko časa imate lahko zamrznjeno posamezno živilo?

A.L.
27.04.2023 14:23

Daleč največ hrane zavržemo zato, ker je skuhamo preveč. Problematika zavržene hrane je vse bolj pereč problem, saj z njo zavržemo tudi vse vire, potrebne za pridelavo hrane, pravijo na strani Naša super hrana.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

24. april je že tri leta zapored dan, namenjen tematiki zavržene hrane. Letos je vlada tudi uradno sprejela sklep o razglasitvi slovenskega dne brez zavržene hrane. Ključni namen aktivnosti ob slovenskem dnevu brez zavržene hrane je slehernega posameznika spodbuditi k zmanjševanju in preprečevanju nastanka zavržene hrane ter predstaviti številne možnosti uporabe prehrambnih izdelkov, ki pogosto ostanejo neporabljeni, ter ozaveščati o pomenu preudarnega načrtovanja nakupov. 

Po podatkih statističnega urada smo v letu 2021 (to so zadnji razpoložljivi podatki) zavrgli 68 kilogramov hrane na prebivalca. Od tega naj bi 38 odstotkov predstavljalo še užitni del. Največ, 53 odstotkov, odpadne hrane je nastalo v gospodinjstvih. V gostinstvu in strežbi hrane se je zavrglo 28 odstotkov vse odpadne hrane, v trgovini z živili 10 odstotkov, 9 odstotkov pa so je zavrgli v dejavnosti proizvodnja hrane.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so ob tem izračunali povprečno ceno petih živil, ki so jih testirali v zadnjih dveh letih. Povprečna cena na kilogram znaša 6,65 evra. To pomeni, da posameznik, ki v enem letu zavrže 26 kilogramov še užitne hrane, v smeti vrže 170 evrov, štiričlanska družina skoraj 700 evrov.

Naše prehranjevalne navade so pripeljale do točke, ko je odpadna hrana postala eden večjih globalnih izzivov današnjega časa. Zavržena hrana po nepotrebnem obremenjuje okolje, hkrati pa ima tudi etične in finančne posledice. Danes, v času prehranske draginje, je preudarno ravnanje s hrano še toliko bolj pomembno. Odpadna hrana vpliva na povečevanje emisij toplogrednih plinov in prispeva k podnebnim spremembam. Poleg tega ogroža tudi našo prehransko varnost, razpoložljivost hrane ter pomembno vpliva na zviševanje cen. V luči draginje je zato še toliko bolj pomembno, da si prizadevamo k uvajanju ukrepov, s katerimi bomo vplivali na zmanjšanje deleža zavržene hrane, ugotavljajo na ZPS.

Načinov, kako porabimo hrano, namesto, da je vržemo v smeti, je veliko. Na zvezi potrošnikov med drugim svetujejo, da obroke načrtujemo vnaprej. Pred odhodom v trgovino si pripravimo nakupovalni seznam, pri tem pa upoštevajmo tudi živila, ki jih že imamo doma. Če imamo na zalogi prevelike količine hitro pokvarljivih živil, jih zamrznimo ali predelajmo ter tako podaljšajmo njihov rok uporabnosti. Pomembno je tudi, da skuhamo le toliko, kolikor bomo pojedli. V primeru, da pripravimo preveč hrane, ostanke ustrezno shranimo ali predelamo in uporabimo kasneje. Kot še eden od načinov, kako hrane ne mečemo stran, je tudi ta, da spremljajmo rok uporabnosti živil in upoštevamo razliko med "porabiti do" in "uporabno najmanj do".

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta