Tobak, transport, vode: Bruselj z opomini Sloveniji zaradi neupoštevanja evropske zakonodaje

STA, Va
28.09.2023 16:10

Evropska komisija bo na odpravo ugotovljenih pomanjkljivosti čakala dva meseca.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Evropska komisija je danes Sloveniji poslala tri prve oziroma uradne opomine, ker v nacionalno zakonodajo ni ustrezno prenesla direktiv s področja transporta, najema vozil in tobačnih izdelkov. Sloveniji je posredovala tudi obrazloženo mnenje, ker zamuja z dokončanjem pregledov načrtov v zvezi z upravljanjem voda, so sporočili iz Bruslja. Komisija je Slovenijo k izpolnitvi obveznosti pozvala že februarja letos z uradnim opominom, v današnjem obrazloženem mnenju oz. drugem opominu pa je podrobneje navedla, da Ljubljana zamuja s pregledom in sprejetjem tretjega načrta upravljanja povodij ter s poročanjem o tem.

V skladu s pravili ima Slovenija zdaj na voljo dva meseca za odpravo ugotovljenih pomanjkljivosti. Če tega ne bo storila, se lahko komisija odloči, da zadevo preda v obravnavo Sodišču Evropske unije.

Tudi za odgovore na opomine ima Slovenija dva meseca časa. Če Bruselj s pojasnili ne bo zadovoljen, pa ji bo poslal drugi opomin.

Je pa medtem komisija zaključila 135 zadev, pri katerih je z državami članicami razrešila težave, zaradi česar postopka ni treba nadaljevati.

Kot so spomnili pri Evropski komisiji, današnje objave predstavljalo redni sveženj odločitev o postopkih zoper države članice, ki niso izpolnile obveznosti iz prava EU. Namen odločitev, ki se nanašajo na različne sektorje in področja politik EU, je po njihovih navedbah zagotoviti ustrezno uporabo prava EU v dobro državljanov in podjetij.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta