Toča velikosti oreha v Žalcu in Preboldu, neurje delalo škodo tudi na Gorenjskem

Vanessa Čokl
09.08.2021 09:10
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična. 
Tit Košir

Območja občin Kamnik, Kobarid, Komenda, Kranj, Lukovica in Šenčur je v nedeljo okoli 21. ure zajela vremenska fronta z neurjem. Meteorna voda je zalivala garaže, kleti in cestišča, toča je poškodovala ostrešja nekaj objektov, veter pa je podiral drevesa in odkril streho objekta.

Skupno so zabeležili 28 dogodkov, v katerih so gasilci med drugim črpali vodo iz poplavljenih objektov, zasilno prekrivali poškodovana ostrešja, odstranjevali podrto drevje in čistili odtoke meteorne vode.

Okoli 21. ure je neurje doseglo Komendo. Po besedah župana Stanislava Poglajna je huda ura s točo in močnim vetrom trajala dobrih 10 minut. Okoli 21.30 so se začeli klici občanov na pomoč zaradi poškodovanih streh in vozil. Nekaj so jim pomagali s folijo zaščititi strehe. Toča je poškodovala tudi streho šole in vrtca v Komendi. Poglajen ocenjuje, da jim bo škodo uspelo pravočasno sanirati še pred začetkom šolskega leta. Poleg streh in strešnih oken je po županovih besedah poškodovanih tudi veliko vozil.

Nedeljsko neurje s točo velikosti oreha je v žalski in preboldski občini povzročilo kar nekaj škode na objektih, prometnih sredstvih in poljščinah, predvsem na hmelju. Gasilci prostovoljnih gasilskih društev Žalec, Vrbje in Griže so prekrivali poškodovane strehe objektov s folijo na 25 lokacijah v Vrbju in Žalcu.

Kot je zapisano na spletnih straneh Uprave RS za zaščito in reševanje, je nedeljska vremenska fronta prizadela tudi območji Prebolda in Vojnika. Gasilci so v Matkah pri Preboldu s folijo pokrili 30 kvadratnih metrov ostrešja hleva, ki ga je poškodovala toča. Zaradi toče so poškodovani pridelki na kmetijskih površinah.

V Parmovi ulici v Vojniku pa je meteorna voda poplavila kletne prostore hiše, iz katerih so gasilci izčrpali vodo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta