Tožba Evgenije Carl: Potrjena sodba Janezu Janši, da je razžalil novinarko

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
21.05.2020 14:45

Višje celjsko sodišče je zavrnilo Janševo pritožbo zoper sodbo, s katero mora novinarki plačati 6000 evrov odškodnine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ljubljana, dvorana DS. Novinarska konferenca predsednika vlade Janeza Janše ter predsednikov koalicijskih strank Zdravka Počivalška, Mateja Tonina in Aleksandre Pivec, na kateri so predstavili nabor ukrepov za upočasnitev širjenja koronavirusa. Aleksandra Pivec, Janez Janša, Matej Tonin, Zdravko Počivalšek
Robert Balen

Medtem ko še vedno odmeva odločitev vrhovnega sodišča, ki je zavrglo tožbo novinarke RTV Mojce Šetinc Pašek zoper Janeza Janšo zaradi njegovega tvita, pa je Janša zaradi istega tvita pravnomočno obsojen zaradi tožbe, ki jo je vložila prav tako novinarka RTV Evgenija Carl. Marca 2016 je namreč Janša Janez na Twitterju zapisal: "Na neki FB strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C in Mojce PŠ. Eno za 30 €, drugo za 35 €. #ZvodnikMilan."
{twitter}https://twitter.com/JJansaSDS/status/711986552113647620{/twitter}

Obe novinarki sta se odločili za tožbo zoper prvaka SDS, sta ga pa tudi kazensko ovadili zaradi razžalitve. V kazenskem postopku je celjsko okrožno sodišče Janšo novembra 2018 nepravnomočno obsodilo na tri mesece enotne pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo enega leta, sodbo pa je celjsko višje sodišče lani razveljavilo in jo vrnilo v novo sojenje.
Pravdni postopki pa so tekli različno. Janša je bil obsojen, to pa je potrdilo višje sodišče v primeru Šetinc-Paškove. A je pred dnevi vrhovno sodišče ugodilo Janševi zahtevi za revizijo postopka in sodbo spremenilo, tako da se tožba novinarke zavrne.
Večina članov senata vrhovnega sodišča je namreč odločila, da "v tem konfliktu med svobodo političnega izražanja toženca in pravico do časti in dobrega imena tožnice da prednost razsvetljenskemu načelu, da samo svobodna razprava o pomembnih družbenih temah omogoča približevanje resnici". Prevladalo je stališče, tako vrhovni sodniki, da je treba dati prednost svobodi političnega izražanja.
Evgenija Carl pa je v teh dneh dobila v roke odločitev celjskega višjega sodišča, ki je potrdilo odločitev prvostopenjskega, da mora Janša novinarki plačati 6000 evrov odškodnine zaradi razžalitve. "Sporen toženčev zapis ne vsebuje nikakršnih dejstev, da bi ga bilo mogoče razumeti kot komentar o vsebini ali na vsebino tožničinega prispevka ali kot prispevek k javni razpravi v splošnem interesu, temveč se nanaša zgolj na tožnico kot osebo in novinarko. Zato je sodišče v tehtanju pravice svobode izražanja novinarke in njene pravice do osebnega dostojanstva ter pravice do svobode političnega izražanja toženca dalo prednost varstvu tožnice," so zapisali celjski višji sodniki.
​Glede na to, da je Janša uspel na vrhovnem sodišču v primeru tožbe Šetinc-Paškove, bo verjetno terjal revizijo tudi v zvezi s tožbo Carlove. Ali bo odločitev vrhovnega sodišča drugič enaka kot prvič, pa je vprašanje. Na to bo vplivala tudi sestava senata, saj v primeru Šetinc-Paškove vrhovni sodniki niso bili enotni. Novinarka je sicer napovedala pritožbo na ustavno sodišče.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta