(TRANZITNI TRANSPORTNI PROMET) Avtoprevozniki opozarjajo na dolge kolone

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
07.06.2019 19:11

Z omejitvijo tranzitnega tovornega prometa hoče država izboljšati varnost in kakovost bivanja lokalnega prebivalstva. Avtoprevozniki opozarjajo na ure čakanja za prestop meje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Od 1. junija velja preusmeritev tranzitnega tovornega prometa na avtoceste.
Slavica PIČERKO PEKLAR

Teden dni je, kar je 1. junija direkcija za infrastrukturo omejila tranzitni tovorni promet na širšem severovzhodnem delu države med mejnima prehodoma Bistrica ob Sotli in Središče ob Dravi in ga preusmerila na vzporedno avtocestno omrežje. S tem ukrepom so na ministrstvu za infrastrukturo prisluhnili zahtevam lokalnega prebivalstva, ki hoče večjo prometno varnost in kakovost bivanja.

Omejitev že, a z izjemami

V civilni iniciativi Za ptujsko obvoznico odločitev države pozdravljajo, saj so si za to prizadevali s številnimi protesti, dopisi in sestanki, vendar kot pravi njihova predstavnica Sergeja Puppis Freebairn, obžalujejo, da omejitev ne velja za tovornjake z območja Varaždina in Medžimurja. To po njenem pomeni, da po državni cesti iz smeri Zavrča in Ormoža oziroma Središča ob Dravi proti Ptuju dnevno še vedno zapelje tudi do 1300 tovornih vozil. "Po naši oceni se je število teh v prvih dneh omejitve zmanjšalo za le okoli sto, saj omejitev velja le za tovorna vozila nad 7,5 tone, ki so do zdaj s podravske avtoceste pot nadaljevala po glavnih ali regionalnih cestah ter nato predvsem čez mejne prehode Središče ob Dravi in Zavrč na Hrvaško in nasprotno. Do te številke smo prišli na podlagi statistike prestopov tovornih vozil na obeh mejnih prehodih. Lani je bilo tovornjakov iz tretjih držav le nekaj manj kot 29 tisoč od skupaj skoraj 320 tisočih, večina težkih tovornjakov pa prihaja prav z varaždinskega območja," opozarja vodja civilne iniciative in ob tem dodaja, da bo za potrditev njihove domneve treba počakati na uradne številke.

Avtoprevozniki opozarjajo na dolgo čakanje na mednarodnem mejnem prehodu Gruškovje.
Sašo BIZJAK

S tovornjaki na avtoceste

Naša država je z omejitvijo tranzitnega tovornega prometa omejila tudi ves tranzitni promet težkih tovornih vozil, ki s štajerske avtoceste pot nadaljujejo naprej po regionalnih cestah čez mejni prehod Dobovec in mejni prehod Bistrica ob Sotli na Hrvaško. Gre torej za območje vzhodno od Celja in južno od štajerske avtoceste do omenjenih mejnih prehodov. Ker so meddržavni mejni prehodi Gibina, Razkrižje, Ormož in Zgornji Leskovec v skladu z uredbo o določitvi mejnih prehodov v Sloveniji prav tako omejeni za tovorni promet nad 3,5 tone največje dovoljene mase, tudi tam odliv tovornih vozil nad 7,5 tone ni mogoč. Tranzitni težki tovorni promet je tako preusmerjen na avtocestne povezave, ki po mnenju ministrstva predstavljajo bolj varno vzporedno cestno povezavo z boljšimi prometno-tehničnimi elementi.

Pričakujejo podporo naših avtoprevoznikov

​In čeprav na Darsu menijo, da je podravska avtocesta sposobna prevzeti ta tovorni promet, ker z njim ni tako obremenjena kot na primer štajerska in primorska avtocesta, so se po oceni avtoprevoznikov razmere zaostrile. "Mi smo na težave opozorili že, ko je naša država omejila tovorni promet na mejnem prehodu Mursko Središče, zdaj, ko je Slovenija sprejela podoben ukrep, a v mnogo večjem obsegu, moramo ukrepati. Danes, v petek, imamo sejo našega vodstva in pričakujemo, da se bosta na naše pozive odzvali obe državi. Naša zahteva je, da se mejni prehodi ponovno odprejo za ves tovorni promet, obenem pa naj se ustvarijo pogoji za normalno bivanje ljudi ob teh cestah oziroma se ustvarijo pogoji, da bo mogoč normalen prehod mednarodnega mejnega prehoda na Gruškovju. Zdaj naši tovornjakarji in vsi tisti, ki vozijo v tranzitu iz vseh ostalih držav, na tem prehodu čakajo po deset in več ur, ob tem pa nimajo na razpolago niti primernih sanitarij. Gospodarska škoda je z vsako uro čakanja in s tem povezanih zamud pri dostavi blaga iz dneva v dan večja," opozarja Dragutin Kranjčec, predsednik Združenja hrvaških cestnih prevoznikov. In dodaja: "Zahtevamo, da nam prisluhneta obe državi, ki bosta morali primerno ukrepati, v nasprotnem primeru se res lahko zgodi, da bomo v prihodnjih tednih zablokirali mejne prehode in ceste, ki vodijo do njih."
Po junijski prepovedi tranzitnega prometa težkih tovornih vozil nad 7,5 tone na šestih mejnih prehodih na širšem severovzhodnem delu države med mejnima prehodoma Bistrica ob Sotli in Središče ob Dravi v občinah Središče ob Dravi, Zavrč, Markovci, Ptuj in drugih ukrep pozdravljajo, a dodajo, da je edina prava rešitev preusmeritev tovornega prometa na vlake in avtoceste.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta