Trenja med vlado in sindikati: Na tnalu še minister Koritnik. Sindikati podpirajo petkov protestni shod na Prešernovem trgu

Urška Mlinarič
26.05.2021 06:00
S tem, ko vlada ne potrdi sporazuma o odpravi varčevalnih ukrepov, Janša v neugoden položaj postavlja glavnega vladnega pogajalca, ministra Koritnika (SMC).
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Minister Koritnik:"Seje vlade so ob sredah in četrtkih in čas je še, da se dogovor potrdi."
Robert Balen

Več kot teden je že, odkar je vladna pogajalska skupina pod vodstvom ministra za javno upravo Boštjana Koritnika sklenila pogajanja s sindikati javnega sektorja o odpravi varčevalnih ukrepov, višini regresa za letni dopust in premiku izplačilnega dneva, a vlada dogovora še vedno ni potrdila. Je pa enostransko in brez predhodnega usklajevanja z ministrom Koritnikom, ki je bil takrat v Bruslju, na predlog ministrstva za finance potrdila sklep, s katerim je za zaposlene v državni upravi, policijo, vojsko in upravne enote že zakoličila nove izplačilne dneve. "Takšno ravnanje pomeni direkten poseg v jedro pogajalskega procesa," je včeraj ocenil vodja Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj, ki pravi, da bi bila pod vprašajem tudi kredibilnost ministra Koritnika, če bi se prvič v tridesetih letih zgodilo, da do potrditve in v nadaljevanju podpisa obeh strani pod dogovor ne bi prišlo.

Koritnik: "Čas je še, da se dogovor potrdi"

Odgovora, zakaj vlada dogovora še ni potrdila, ne poznajo ne sindikati ne minister Koritnik, ki je za Večer povedal, da ga je ministrstvo za javno upravo pravočasno poslalo v obravnavo na vlado. "Seje vlade so ob sredah in četrtkih in čas je še, da se dogovor potrdi. Zame je pomembno, da bo dogovor potrjen pravočasno," je bil minister skop v odgovoru, v katerem je povedal, da s predsednikom vlade o tem, zakaj točka še ni bila obravnavana, ni govoril. Razvoj dogodkov pa kaže na podobno zgodbo, kot jo v odnosu s predsednikom vlade Janezom Janšo, ki odloča, kaj bo uvrščeno na vladno sejo, doživlja Koritnikova strankarska kolegica, ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič, v zvezi z imenovanjem evropskih tožilcev iz Slovenije. Tako tudi minister čaka, čeprav bi vlada dogovor lahko potrdila tudi na kateri od dopisnih sej.

Za izplačilo regresa 1050 evrov 4. junija

Vladna stran je namreč v pogajanjih ves čas poudarjala časovno komponento. Dogovor so želeli skleniti do konca meseca, saj želijo že 4. junija vsem javnim uslužbencem izplačati regres za letni dopust, ki je določen pri 1050 evrih, hkrati pa bi za tiste, ki so zaposleni v državni upravi, policiji, vojski in na upravnih enotah, izplačilni dan s 5. v mesecu premaknili na 10. delovni dan, kar v praksi pomeni šele na 14. oziroma 15. v mesecu. Vsi drugi javni uslužbenci pa bi po novem plače dobili 10. dan v mesecu. Ob tem sindikati opozarjajo še, da aneksov h kolektivnim pogodbam, ki jih je ob dogovoru nujno podpisati, sploh še videli niso. Kljub temu v Konfederaciji upajo, da bo prišlo do normalizacije stanja in bo dogovor podpisan. Sporazum je namreč za javne uslužbence predvidel tudi višji regres za malico, uvedbo dnevnice za službena potovanja v državi, ki trajajo od šest do osem ur, in predvsem za tiste, ki se vozijo na delo iz oddaljenejših krajev, tudi višje povračilo stroškov na prevožen kilometer.

Sindikati v Konfederaciji za zdaj ne želijo špekulirati o nadaljnjih potezah, če do podpisa dogovora, ki mu je naklonjenih od 15 do 20 sindikatov javnega sektorja, ne pride. Je pa predsednik Sindikata policistov Slovenije Rok Cvetko, ki je dejal, da so sami na dogovor pristali izključno zaradi odprave še varčevalnih ukrepov, opozoril, da bo vladni sklep, ki zamika izplačilni dan, nezakonit, če ne bo sklenjen tudi dogovor, saj da aneks h kolektivni pogodbi iz leta 1995 določa, da je izplačilni dan za državno upravo do 5. v mesecu. "Vlada tega enostransko ne more povoziti. Če bi do tega vendarle prišlo, pa bomo primorani zavarovati pravice naših članov," je dejal Cvetko in napovedal možnost tožb. Da je vladno zavlačevanje potrditve dogovora nerazumljivo in nekredibilno ter postavlja pod vprašaj mandat ministra Koritnika, je ocenil tudi vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta