Tudi poslanci zavrnili predlagano novelo zakona o letalstvu

Gregor Grosman, STA
24.10.2019 14:13
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marko Vanovšek

Novela zakona o letalstvu, ki bi po predlogu vlade po stečaju Adrie Airways državi omogočila ustanovitev javne gospodarske službe, je končala pot v državnem zboru. Rdečo luč je noveli prižgal že pristojni odbor DZ za infrastrukturo, danes pa tudi večina poslanskih skupin, kjer so ponovili nestrinjanje z vladnim predlogom.
Najbolj ostri so bili v predstavitvi stališč poslanskih skupin v Levici in SDS. Zvonko Černač je za grobarje Adrie Airways označil vlade Boruta Pahorja, Alenke Bratušek ter Mira Cerarja, Miha Kordiš (Levica) pa je novelo zakona označil za PR potezo vlade in ministrice Bratuškove. "Sram vas je lahko, kajti Adria je bila včasih naš ponos. Celotna flota se je razprodala, namesto da bi vsaj v muzej dali kakšnega, da bi imeli lepe spomine na te zlate čase," pa je bil Dušan Šiško (SNS). V imenu NSi Aleksander Reberšek ocenjuje, da je ključno, "da v prvi fazi prepustimo trgu, da zapolni letalske linije, za katere obstaja komercialni interes". V drugi fazi pa naj država prek mednarodnega razpisa zagotovi vzpostavitev določenih subvencioniranih prog, ki so ključne za gospodarski in turistični razvoj in zanje ni tržnega interesa.

Sprejem bi bil priložnost za Maribor

Članice EU imajo pravico, da uvedejo obveznost javnih služb za redne zračne prevoze na progah, ki veljajo kot izredno pomembne za gospodarski in socialni razvoj območja, kateremu služi letališče. Če na izbrani liniji letalskega prevoza ne bi opravljal nobeden od letalskih prevoznikovz licenco katere od članic EU, bi lahko ministrstvo začelo postopek za vzpostavitev obvezne javne službe.

Igor Napast

Prvi Adriini delavci že na zavodu

Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta