Tudi v LMŠ, Levici in SD soglasno za povolilno sodelovanje

25.09.2021 15:23
Stranke Koalicije ustavnega loka bodo sporazum podpisale v torek, takrat bodo po napovedih tudi predstavili vse podrobnosti.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
BOBO

Po tem, ko so v SAB Alenke Bratušek v preteklem tednu potrdili sporazum, s katerim se stranke Koalicije ustavnega loka zavezujejo k sodelovanju po volitvah, so to danes storile še SD, Levica in LMŠ. Soglasno sta ga potrdila izvršni odbor in svet stranke LMŠ, tudi svet stranke Levica. Koordinator Luka Mesec je ob tem dejal, da je sporazum "temeljni kamen za postavitev vlade, ki bo morala popeljati državo iz kaosa, v katerem smo se znašli zaradi razdiralnih, protidemokratičnih in skrajno desnih politik Janševe vlade ter odločno začrtati družbene spremembe v smeri utrjevanja demokracije, razogličenja in zelene preobrazbe ter ekonomske in socialne pravičnosti".

Na širši klavzuri je danes zasedala stranka SD. Po besedah predsednice stranke Tanje Fajon so odločitev, da z opozicijskimi strankami sklenejo politični sporazum o sodelovanju, sprejeli soglasno. To je tudi "izjemna popotnica" za nadaljnje delovanje, je Fajonova poudarila. 

Kot smo že poročali, so besedilo sporazuma predsedniki strank LMŠ, SD, Levica in SAB parafirali v torek. Pobudo o povolilnem sodelovanju strank Koalicije ustavnega loka je na predsednike članic sicer naslovil predsednik LMŠ Marjan Šarec. V podpis jim je predlagal dogovor, ki da naj vsebuje tri zaveze za čas po volitvah. Največ prahu je dvignila točka, v kateri so opredelili, da naj stranke podpisnice oblikujejo naslednjo vlado; močno in trdno, predvsem pa brez strank in posameznikov, ki zdaj sodelujejo ali podpirajo vlado Janeza Janše. Vsebino sporazuma so kasneje partnerji dopolnili, kot so napovedali, pa ga bodo natančneje predstavili v torek. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta