Tudi v Sloveniji zbiranje pomoči za Ukrajino

Nina Ambrož Nina Ambrož
01.03.2022 17:59

Poleg donacij človekoljubnim organizacijam je dobrodošla tudi pomoč v oblačilih, hrani in drugem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zbiranje pomoči v mariborskem Marifarmu
Igor Napast

V Mariboru je dobrodelno akcijo za Ukrajino organiziralo podjetje Marifarm. V preddverju podjetja, ki ima sedež na Teznu, v Minařikovi ulici 8, od ponedeljka zbirajo oblačila, hrano in medicinske pripomočke. Aljaž Lešnik, član Marifarmovega poslovodstva, pravi, da so najbolj dobrodošla topla, termo oblačila, obutev večjih številk, tople nogavice in sanitetni material, od povojev, gaz do kompletov prve pomoči, v bistvu karkoli. Zaželena je tudi hrana, ki ni hitro pokvarljiva in ima daljši rok trajanja, "konzervirana živila v pločevinkah, žita, proteinske tablice, testenine ali kaj takšnega, kar se da hitro pripraviti".

Humanitarna točka v Marifarmu je odprta vsak delovni dan od 6. do 18. ure. "Tako bo do nadaljnjega," pravi Lešnik. Stvari za Ukrajince sprejema in sortira ekipa zaposlenih. Odziv Štajercev, ki želijo pomagati, je bil dober že prvi dan, dobrine sta v Maribor pripeljali tudi dve Korošici. Kakšnih 20 do 30 posameznikov se je izkazalo včeraj dopoldne, popoldne je angažma še večji. Ljudje kličejo po telefonu in ponujajo roko.

Marifarm, ki je v lasti poljskega podjetja Aquer, pred tem pa so ga nekaj časa obvladovali ukrajinski lastniki, se je odzval na poziv ukrajinskega veleposlaništva v Sloveniji, ki je podjetja zaprosilo za pomoč. Zbrane stvari bodo do Ukrajine potovale preko posredovanja veleposlaništva.

"Na našem koncu smo se povezali s Perutnino Ptuj in odprli točko, kamor lahko ljudje prinesejo stvari. Vojaška agresija Rusije proti Ukrajini je grozna in prav je, da Ukrajincem poskuša pomagati vsak po svojih najboljših močeh," meni Aljaž Lešnik.

Pomoč seveda zbirajo tudi drugod po Sloveniji, v Ljubljani v centru Perutnina Ptuj na Letališki cesti 32 a in pri KinVitalu na Mesarski cesti 4 f, na Ptuju pa pri Perutnini Ptuj na Potrčevi cesti 10. Slovenska karitas, ki je doslej za najnujnejšo pomoč prizadetim v konfliktu v Ukrajini zbrala 56.100 evrov in jih posredovala karitas v Ukrajini, bo zanje zbirala tudi materialna sredstva. Pomoč v hrani, vodi, higienskih pripomočkih in oblačilih bodo po slovenskih regijah zbirali v skladiščih škofijskih karitas, in sicer v Mariboru, Ljubljani, Celju, Novem mestu, Kopru in Murski Soboti. Kontaktne številke so objavljene na spletni strani karitas.si. Zbirali bodo predvsem suho ali trajno in dobro zapakirano osnovno hrano, ki ne potrebuje hlajenja (konzerve, narezek, otroška hrana, testenine, mleko in podobno), higienske pripomočke (pralni prašek, milo in šampon za osebno nego, zobna pasta in ščetke, ženski vložki), higienske robčke in plenice, vodo v plastenkah, oblačila za otroke, bombažno posteljnino, novo spodnje perilo in nogavice ter spalne vreče. Hrano in higienske pripomočke bodo zbirali tudi v označenih vozičkih po trgovskih centrih.

Seveda so dobrodošle tudi donacije. Kdor želi pomagati preko Rdečega križa, lahko prispevek za akcijo Pomoč Ukrajini nakaže na TRR SI56 0310 0111 1122 296. Sklic je SI00 96889, koda namena pa CHAR. Pomoč za otroke je mogoče donirati na spletni strani https://doniraj.unicef.si/pomoc/ukrajina, s SMS-sporočilom s ključno besedo UNICEF10 ali UNICEF5 na 1919 ali pa na račun Slovenske fundacije za Unicef SI56 0201 3025 9875 526, referenca SI 00 41103. In še karitas: donacije so možne na TRR Slovenske karitas SI56 0214 0001 5556 76, s sklicem SI00 870 in namenom Pomoč Ukrajini. Prispevek v višini pet evrov pa je mogoče prispevati s poslanim SMS-sporočilom KARITAS5 na 1919.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta