Tudi v vladi se morajo prešteti, zato bo minister za zdravje začasno zdaj še Matej Tonin

Žana Vertačnik
27.01.2021 19:47
Neuradno po predsedniku vlade Janezu Janši začasno zdravstveni resor v začetku prihodnjega tedna prevzema obrambni minister in predsednik NSi Matej Tonin.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Vodenje zdravstvenega resorja neuradno z začetkom prihodnjega tedna prevzema obrambni minister in predsednik NSi Matej Tonin. Kot so nam neuradno potrdili v krogu njegovih najožjih sodelavcev, prvi pa so o tem poročali na portalu 24ur.com, bo s prihodnjim ponedeljkom in za obdobje enega meseca Tonin prevzel posle ministrstva, ki ga je začasno od sredine decembra vodil predsednik vlade in predsednik SDS Janez Janša. Spomnimo, pred časom smo v Večeru poročali že, da naj bi Janša funkcijo zdravstvenega ministra Toninu ponudil takoj, ko je stranka DeSUS, z njo pa tudi nekdanji zdravstveni minister Tomaž Gantar, zapustila vladno koalicijo. Takrat naj bi Tonin vodenje resorja odklonil, češ da ima dovolj dela že na obrambi. A zdaj naj bi se v vladi dogovorili, da bodo z enomesečnim ministrovanjem na zdravstvu ministri Janševe vlade rotirali, vse dokler ne bodo našli primernega kandidata. Kot smo izvedeli neuradno, je gospodarskemu ministru in predsedniku SMC Zdravku Počivalšku začasno vodenje zdravstvenega resorja "prihranjeno", saj da ima na lastnem resorju in z umirjanjem situacije v stranki dela že preveč.

Še vedno naj sicer ne bi sklenili niti dogovora, katera stranka bo resor dolgoročno prevzela. "Znotraj vladne koalicije smo se dogovorili, da ministrstvo za zdravje zaradi zahtevnosti in trenutne situacije, v kateri smo se znašli, ne more biti stvar strankarskih kvot, ampak si vsi prizadevamo, da bi našli najboljšega možnega človeka za to mesto," je nedavno v intervjuju za Večer povedal Tonin.

Po nekaterih ocenah začasna rešitev z rotiranjem in odlašanje z izbiranjem novega kandidata sicer priča tudi o nesigurnosti znotraj vrst manjšinske vlade, ki formalno operira zgolj z 41 poslanskimi glasovi. Kot ocenjujejo naši sogovorniki iz vladnih vrst, se morajo namreč v izogib temu, da v državnem zboru za izbranega kandidata za ministrsko mesto ne bi uspeli zbrati dovolšnje podpore, najprej prešteti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta