Tuji mediji o predsedniških volitvah: O Pirc Musar in povezavah z Melanio Trump, zaušnici premierju Golobu ...

STA, A.L.
24.10.2022 15:38

Tuji mediji so poročali o tem, da v prvem krogu volitev Slovenija v nedeljo pričakovano ni dobila predsednika republike in da se bosta Anže Logar in Nataša Pirc Musar pomerila v drugem krogu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Foto: Robert Balen

Hrvaški Večernji list v komentarju Logarjevo vodstvo označuje kot največje presenečenje in preobrat volitev.

Novinar Večernjega lista Denis Romac v komentarju ocenjuje, da je "Logarjevo vodstvo v finišu kampanje največje presenečenje sicer izredno dolgočasne volilne kampanje" in da bi bila njegova zmaga dobra za hrvaško-slovenske odnose, glede na to, da je prav v času njegovega mandata kot zunanjega ministra in Janeza Janše kot premierja prišlo do normalizacije odnosov med Zagrebom in Ljubljano. Avtor meni, da bi enako politiko nadaljeval tudi kot predsednik.

Logarjevo vodstvo sicer predstavlja nepričakovan preobrat po zmagi levo-liberalnega političnega bloka na parlamentarnih volitvah. Uspeh pa je med drugim posledica dejstva, da se je Logar predstavljal kot "neodvisni kandidat", ki nima veliko skupnega ne z SDS in ne z Janšo, čeprav je eden Janševih najbolj zvestih in tudi najuspešnejših sodelavcev, je zapisal Romac.

Spomnil je sicer, da je ob normalizaciji odnosov s Hrvaško Janša "povzročil največ nereda prav na zunanjepolitičnem področju - non-paper o novih mejah na Balkanu, bizarno prerekanje z evropskimi mediji in politiki, zbliževanje z evropskimi avtokrati..." Logar pa ga je pri tem preveč zvesto podpiral, "da bi sedaj volivci preko noči sprejeli njegovo 'neodvisno' kandidaturo, čeprav slab politični spomin ni samo lastnost slovenskih volivcev," je zapisal.

Logar računa na diplomatske izkušnje

Hrvaški Jutarnji list izpostavlja, da ima Slovenija letos super volilno leto in da je s prvim krogom predsedniških volitev vstopila v veliki finale. Navaja, da se bosta v drugem krogu predsedniških volitev pomerila nekdanji zunanji minister iz opozicijske SDS ter bivša novinarka in odvetnica, specializirana za zaščito osebnih podatkov, ki je med drugim zastopala Melanio Trump. Ocenjuje pa, da bodo prava politična preizkušnja lokalne volitve, še posebej za Gibanje Svoboda.

Hrvaška tiskovna agencija Hina je zapisala, da Logar računa na diplomatske izkušnje, Pirc Musar pa na neodvisnost od strank. Logar sicer računa na podporo svoje stranke SDS in še nekaterih akterjev z desnice. Člani volilnega štaba Pirc Musarjeve pa so medtem prepričani v njeno zmago, pri čemer izpostavljajo njeno neodvisnost in privrženost vrednotam pravne države in človekovih pravic.

Portal Politico je navedel, da je bilo pričakovano, da noben kandidat ne bo zmagal že v prvem krogu volitev za ta večinoma protokolaren položaj. Ocenil je, da so konservativci v volitvah videli priložnost, da si po porazu na aprilskih parlamentarnih volitvah znova pridobijo nekaj podpore. Politico navaja tudi prvi odziv Logarja na volilne izide, da so državljani pozdravili slogan njegove kampanje Sodelujmo #ZAprihodnost.

Francoska tiskovna agencija AFP navaja, da je Logar v prvem krogu volitev dobil prednost, da pa zmaga proti njegovi levosredinski tekmeci še zdaleč ni zagotovljena. Izpostavlja, da je liberalni premier Robert Golob, ki je aprila na parlamentarnih volitvah premagal Janšo, podprl Pirc Musar po porazu lastnega kandidata, socialdemokrata Milana Brgleza. Nataša Pirc Musar si na podlagi tega obeta, da bo postala prva ženska na čelu te države iz nekdanje Jugoslavije, ki je od leta 2004 članica Evropske unije, navaja AFP.

Slab rezultat Brgleza zaušnica premierju Golobu

Za Logarja je AFP med drugim navedla, da je eden vidnih članov Janševe SDS, ki je po kontroverznem mandatu, začinjenem s številnimi demonstracijami, odšel z oblasti po porazu na spomladanskih volitvah. Po tem hudem porazu bi izvolitev Logarja povrnila barvo konservativnemu taboru, navaja agencija.

Italijanska tiskovna agencija Ansa je poročala, da je Logar izrazil zadovoljstvo nad doseženim uspehom in dejal, da je pripravljen na vsebinsko razpravo pred drugim krogom volitev, na katerem je po njegovem vse mogoče. Veliko veselja je bilo tudi na strani neodvisne Pirc Musar, ki je dejala, da ne želi niti za milimeter odstopiti od vrednot, ki jih zagovarja. Članek je med drugim povzel tudi italijanski Il Piccolo.

Avstrijska tiskovna agencija APA, ki jo je povzelo več avstrijskih medijev, med drugim poroča, da je slab rezultat nekdanjega predsednika parlamenta Brgleza zaušnica premierju Golobu, ki pa na volilni večer ni želel nič slišati o porazu. "Poraženca bomo spoznali v drugem krogu, in že vem, kdo bo," je dejal in namignil na Logarja.

Nemška tiskovna agencija dpa je ocenila, da so volitve pomenile razočaranje za levo liberalno vlado premierja Goloba, ker je bil kandidat koalicije Brglez tretji z veliko razliko. Predsednik države ima v Sloveniji bolj protokolarno vlogo, vendar pa so volitve pomenile pri preizkus za novo vlado, je navedla dpa ob izidih prvega kroga.

Nemški časnik Die Zeit je izpostavil, da je jasen zmagovalec prvega kroga Logar. Omenja tudi, da je Logar na volitvah nastopil kot neodvisen kandidat in se je distanciral od spornega nekdanjega premierja Janše, katerega tesen sodelavec je bil več desetletij.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta