Tuševi delavci odločno: Na zadnji in najbolj nakupovalni delovni dan v letu bo stavka!

Rozmari Petek Rozmari Petek
22.12.2023 13:17

"Plače ne bi smele biti nižje od minimalne v nobeni panogi ali v podjetju. Ne le v Tušu," je osrednje sporočilo stavkajočih, ki postavljajo nove letvice v hierarhiji potrpežljive delovne sile.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vodstvo Sindikata Tuš je odločeno: stavka bo, če vodstvo plače ne izenači z minimalno plačo.
Rozmari Petek

"Ravno smo prišli z uprave, kjer smo jim vročili napoved stavke," so dopoldne napovedali Tuševi delavci, ki zadnja leta najbolj glasno opozarjajo na neenakosti v trgovinskih branži. Včeraj so s strani uprave dobili zadnjo ponudbo; to je dvig plače z 1.060 evrov bruto na 1.120 evrov bruto. Člani sindikata, ki so svojo prvo zahtevo nastavili na 1.450 evrov bruto, so izglasovali, da to ni zadovoljivo. "To pomeni, da osnovne plače delavk v Tušu še naprej ne bi dosegale niti letos veljavne minimalne plače, ki znaša 1.203 evre bruto, že z januarjem pa se bo znova dvignila," je pojasnila predsednica sindikata Tuš Mirjana Janjić. "Ne pristajamo, da delavci prejemamo doplačilo do minimalne plače. Naše stavkovne zahteve so dvig osnovne plače tako, da bo osnovna plača prodajalca znašala 1.203 evra bruto in se redno usklajuje z vsakoletnim dvigom minimalne plače in inflacijo. Zahtevamo tudi plačilo stavke," je uvodoma pojasnila.

"V trgovinski panogi delamo večinoma ženske. Trenutna plača nam ne zagotavlja ekonomske neodvisnosti. Težko sami preživimo s svojo plačo. Vse, ki imamo še svoje starše, si med seboj pomagamo. Zato menimo, da je edino sprejemljivo, da osnovne plače ne morejo biti nižje od minimalne," je nadaljevala sindikalna zaupnica Suzana Ačko Bobovec. "Čeprav vsak dan garamo za tri, očitno naša delovna sila ni vredna niti minimalca, čeprav ustvarjamo milijonske dohodke podjetju. Plače ne bi smele biti nižje od minimalne v nobeni panogi ali v podjetju. Ne le v Tušu. Neverjetno je, da je ena od osrednjih delavskih zahtev zgolj ta, da zahtevamo osnovne plače v višini minimalne."

Dodajajo, da je podpora med zaposlenimi po Sloveniji velika. Stavke, ki bo 30. decembra trajala med 6. in 21. uro, naj bi se udeležila večina zaposlenih, to je okoli 70 odstotkov od skupaj okoli 1350 trgovcev. Upajo še na razumevanje strank, saj je med njimi veliko tudi takšnih, ki so sami že leta podplačani in zaradi inflacije iz meseca v mesec težje živijo. Le v primeru, da jim uprava do prihodnje sobote izpolni zahteve, bodo stavko preklicali, so odločeni.

Z uprave Tuša pa so kmalu po prejemu napovedi stavke sporočili: "Vodstvo Tuša je v pogajanjih s Sindikatom Tuš ponudilo zvišanje najnižje osnovne plače za delovno mesto prodajalka/ prodajalec za 5,6 odstotka. Ponujeno povišanje je višje od napovedane inflacije za prihodnje leto, osnovna plača pa je v Tušu že sedaj višja, kot je določeno s panožno kolektivno pogodbo. Zahteva Sindikata Tuš po povišanju osnovne plače za 13,5 odstotka in še dodatni uskladitvi z inflacijo je nerazumna, napovedana stavka na dan, ko je v trgovinah najvišji promet, pa poskus izsiljevanja, na kar v podjetju ne bodo pristali."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta