TV Dnevnik vodil Nejc Krevs, Pirkovič naredil prispevek o "rekomunizaciji", stavkajoči novinarji se opravičujejo

Va
26.09.2022 19:36

Ob 19. uri so na TV Slovenija predvajali protistavkovni Dnevnik in napovedali Odmeve. Čez ekran je teklo opravičilo, ker je ponedeljkova programska shema "zaradi stavke nekaterih novinarjev nekoliko okrnjena".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Večerni shod za javno RTV na Trgu republike.
Robert Balen

Vodstvo RTVS je prevzelo stavko in cenzurira stavkovni program, je na novinarski konferenci sredi 24-urne stavke novinarjev pred stavbo RTV Slovenija izjavila novinarka Helena Milinkovič, predsednica stavkovnega odbora: "Delodajalec je v celoti prevzel oddaje informativnega programa, vključno z vsebinami, ki smo jih stavkajoči dolžni posredovati javnosti, ne glede na to, ali stavkamo ali ne." Malo pred sedmo zvečer se je nato na voditeljskem mestu ponedeljkovega Dnevnika pojavil Nejc Krevs. Prva in druga novica sta bili o RTV-ju. Najprej poročilo o stavki, pri čemer je čez ekran teklo opravičilo gledalcem in gledalkam, ker je ponedeljkova programska shema "zaradi stavke nekaterih novinarjev nekoliko okrnjena". Generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough je obenem zavrnil vse očitke stavkajočih na račun vodstva javne RTV-hiše. Pred ostalimi dnevnimi novicami je sledil prispevek Igorja Pirkoviča o noveli zakona o RTVS in napovedanem referendumu s ciničnimi komentarji novinarja in ostalih, češ, novela bo končno depolitizirala RTVS. Nasprotno, to bo repolitizacija in rekomunizacija, je zatrdil nekdanji minister dr. Žiga Turk ...

Enega od prispevkov, o še vedno neodobrenem prostoru za zamolčane po vojni pobite Rome na območju Ljubljane, je pripravil Jože Možina.

Ponedeljkovi Odmevi bodo krajši, vodila jih bo Rosvita Pesek, je najavil Krevs, predsednica stavkovnega odbora Helena Milinkovič pa na večernem shodu na Trgu republike takole: "Danes je Uroš Urbanija kot direktor televizije zasedel uredništvo informativnega programa in prevzel urejanje oddaj Dnevnik in Odmevi. Z blagoslovom generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha in s pomočjo odgovorne urednice informativnega programa Jadranke Rebernik so tako prevzeli stavko in ovirajo njeno izvedbo. Gledalcem se opravičujemo, da ste morali gledati tako amaterski Dnevnik, kot ga v zgodovini javne radiotelevizije niti na vaji še ni bilo."

Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta