(FOTO) Novinarji RTVS stavkajo. Golob odgovoril Whatmoughu, Pirkovič s spletne strani umaknil novico o stavki

STA, M. R., Va
26.09.2022 06:44

Nezadovoljni novinarji na RTV Slovenija stavkajo in med drugim zahtevajo novinarsko, uredniško in institucionalno avtonomijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Celodnevna opozorilna stavka bo trajala vseh 24 ur.
Robert Balen

Novinarji na RTV Slovenija, združeni v koordinaciji novinarskih sindikatov zavoda, danes z zaostritvijo stavkovnih aktivnosti sporočajo, da s svojimi stavkovnimi zahtevami mislijo resno. Celodnevna opozorilna stavka bo trajala vseh 24 ur, v njenem okviru pa novinarska konferenca in zbor delavcev ter shod za javno RTV.

Robert Balen

Stavkovne aktivnosti s prekinitvijo dela zaostrujejo predvsem na Televiziji Slovenija in v uredništvu Multimedijskega centra.

Med stavkovnimi zahtevami v okviru stavkovnih aktivnosti, ki so jih začeli 23. maja, so novinarska, uredniška in institucionalna avtonomija, dogovor o kadrovski politiki, pogajanja o dvigu najnižjih plač na Radioteleviziji Slovenija in socialni dialog. Prav tako zahtevajo, da je stavka plačana.

Borut Živulović

Medtem ko nezadovoljni novinarji stavkajo, se bo programski svet zavoda sestal na seji. Na njej bodo med drugim obravnavali kadrovsko problematiko televizijskega informativnega programa, s katerega so številni odšli zaradi slabih razmer.

Zaradi slabih razmer na RTV Slovenija so zaposleni izvedli tudi celodnevno opozorilno stavko.
Robert Balen
Trenutno vodstvo za seboj pušča pogorišče, je poudarila Helena Milinković.
Robert Balen
Robert Balen

Ministrstvo za kulturo poziva vodstvo RTVS, naj prisluhne zahtevam stavkajočih

Ministrstvo za kulturo podpira stavko koordinacije novinarskih sindikatov RTVS, so na ministrstvo zapisali v sporočilu za javnost. Stavkajoče podpirajo predvsem v zahtevah za krepitev uredniške, novinarske in institucionalne avtonomije ter pozivajo vodstvo RTVS, naj jim prisluhne.

Ob tem so na ministrstvu spomnili, da Evropska komisija predlaga sprejem akta o medijski svobodi, s katerim poskušajo v prihodnje preprečiti zaostrovanje razmer, kakršnemu je bila lani izpostavljena Slovenska tiskovna agencija (STA) in jim je letos izpostavljena RTVS. Komisija poskuša z aktom zaščititi pluralizem in neodvisnost medijev v EU, so dodali.

Kot nič kaj spodbudno ministrstvo izpostavlja tudi poročilo Evropskega parlamenta o stanju na področju temeljnih pravic za obdobje 2020-2021. Parlament je glede Slovenije izrazil zaskrbljenost zaradi razmer na področju svobode medijev.

Ministrstvo zaostrene razmere na RTVS pripisuje zastarelemu in problematičnemu zakonu, ki vsakokratni vladajoči politiki omogoča neposredno imenovanje vodstva RTVS in s tem poseganje v njene kadrovske in vsebinske odločitve. Zato so na ministrstvu v zakonodajni postopek že vložili novelo zakona o RTVS, njegova uveljavitev pa je zamaknjena zaradi vložene pobude za referendum. Kljub temu na ministrstvu menijo, da je sprememba zakona nujno potrebna, da bo lahko RTVS nemoteno opravljala svoje osnovno poslanstvo. To je zagotavljanje kakovostnih informativnih, izobraževalnih in razvedrilnih vsebin, so našteli.

Vodstvo RTVS so zato pozvali, naj prisluhne zahtevam stavkajočih po večji uredniški, novinarski in institucionalni avtonomiji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta