Učiteljica leta: Učencem pove, da bodo v življenju najuspešnejši, ko bodo samozavestni, ko si bodo upali biti drugačni

Franja Žišt Franja Žišt
08.05.2024 15:00

Učiteljica leta 2024 je Simona Šarlah iz Osnovne šole Vojnik, ki poučuje nemščino, državljansko in domovinsko kulturo ter etiko in filozofijo za otroke od 7. do 9. razreda.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z nagrado širijo dobre prakse učiteljev in učiteljic v slovenskih šolah.
Andrej Petelinšek

"Zagotovo smo si učitelji različni, kar je tudi prav, da učenci in dijaki vidijo raznolike tipe ljudi, učiteljev – to je namreč življenje. Prav je, da nekdo še vedno predava po principih Marije Terezije, torej ex cathedra, hkrati pa je dobro, da imajo mladi dovolj učiteljev, ki poskušajo razgibano učno snov razložiti na čim bolj dinamičen način. Če imajo čim bolj različne dražilne elemente, so tudi bolj pripravljeni za življenje. Vsak učitelj se sam odloča o svojih pristopih. Povsem sprejemljivo je, da je nekdo samo učitelj, lahko pa je tudi kaj več kot le učitelj," nam je lani, ko se je med več kot 7000 kandidati uvrstil med 50 najboljših učiteljev na svetu v izboru Global Teacher Prize 2023, dejal učitelj leta 2022 Uroš Ocepek.

Uroš Ocepek.
Robert Balen

 

Jožica Frigelj.
Robert Balen

Učitelji leta vsekakor so kaj več kot le učitelji. Tudi njegova naslednica v letu 2023, učiteljica razrednega pouka Jožica Frigelj, ki je hkrati gonilna sila civilne iniciative Kakšno šolo hočemo, je več kot le učiteljica. Takšna pa je tudi nova ambasadorka učiteljskega poklica: naziv Učiteljica leta 2024, ki ga podelijo v okviru iniciative "Učitelj sem! Učiteljica sem!", je prejela Simona Šarlah iz Osnovne šole Vojnik.

Učiteljico nemščine, državljanske in domovinske kulture ter etike in filozofije za otroke od 7. do 9. razreda pri njenem delu vodi prepričanje, da se imajo učenci, ki so motivirani, pri učenju dobro, so sproščeni in se ne bojijo obsojanja ob napakah in so tudi uspešnejši pri pridobivanju znanja. "Učiteljica Simona učence tudi venomer spodbuja k temu, da izražajo svoje mnenje, in jih uči, kako mnenje argumentirati. Opaža, da učenci, starejši kot so, pogosteje podvomijo v svoje znanje in postanejo nesigurni vase," so zapisali v predstavitvi nagrajenke. V njeni učilnici nagrajujejo izvirnost in ustvarjalnost, pogum in razmišljanje izven okvirjev. "Svojim učencem velikokrat pove, da bodo v življenju najbolj uspešni takrat, ko bodo samozavestni, ko si bodo upali biti drugačni, ko bodo upali razmišljati drugače kot drugi in ko bodo kreativni." Njeni učenci se na primer nepravilne glagole učijo med hojo po razredu, za slušne tipe glasno ponavljajo besede in slovnične strukture, za vidne tipe pa uporabljajo veliko barv, rišejo simbole, delajo miselne vzorce.

"Verjamemo, da so prav učitelji in učiteljice s pravo podporo lahko glasniki izboljšav šolskega sistema in sooblikovalci kompetenc prihodnosti," še pravijo pri iniciativi "Učitelj sem! Učiteljica sem!", s katero želijo v AmCham Slovenija širiti dobre prakse učiteljev in učiteljic v slovenskih šolah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta