Ukom zavrnil tudi plačilo za julij. Kakšno pogodbo bi sklenil s Slovensko tiskovno agencijo?

Vanessa Čokl
25.08.2021 15:57
Nadaljnje nefinanciranje ogroža usodo Slovenske tiskovne agencije, njenih sodelavk in sodelavcev ter informiranost domače in tuje javnosti, je v sporočilu za javnost poudaril direktor STA Bojan Veselinovič. Predlagal je tudi nov usklajevalni sestanek z Ukomom.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Urad vlade za komuniciranje (Ukom) je v torek vodstvu STA sporočil, da zavrača plačilo mesečnega zahtevka tudi za julij. Slovenska tiskovna agencija ostaja brez državnega financiranja, ki ga za izvajanje javne službe predvideva zakon o STA, že 237 dni. Ukom je zapisal, da čaka na predloge sprememb osnutka pogodbe, direktor STA Bojan Veselinovič pa vnovič poziva k usklajevalnemu sestanku.

Kot so spomnili v vodstvu STA, to v juliju ni podpisalo pogodbe, ki jim jo je predložil Ukom, saj v njej ni bila upoštevana nobena ključna pripomba STA, obenem pa je sodišče tedaj začasno zadržalo izvajanje vladne uredbe o izvajanju javne službe, na katero je Ukom oprl svoj predlog pogodbe. Tako so 21. julija prosili za nov krog usklajevalnih pogovorov, vendar do torka niso od Ukoma prejeli nobenega odziva.

Ukom je v torek znova zavrnil mesečni zahtevek, že sedmi po vrsti, z argumentom, da s Slovensko tiskovno agencijo nima sklenjene pogodbe. Obenem je navedel, da od vodstva STA čaka predloge glede pogodbe. Vodstvo STA, ki nadaljevanje pogovorov pozdravlja, je v odgovoru na dopis predlagalo nov usklajevalni sestanek o besedilu pogodbe, "ki bo upoštevalo celotni pravni okvir, ki ureja delovanje STA", so navedli v sporočilu za javnost. V Ukomu pa v dopisu navajajo, da ne bodo sklenili pogodbe, kot je bila sklenjena v preteklosti.

Ukom sicer med razlogi za zavrnitev julijskega zahtevka navaja tudi že izvršen prenos terjatve na drugo družbo na dan, ko so zahtevek prejeli.

Ob tem so v vodstvu STA v sporočilu za javnost opozorili, da je zaradi neizpolnjevanja finančnih obveznosti, ki jih vladi nalagata zakon o STA in sedmi protikoronski zakon, že nekaj mesecev ogrožena likvidnosti podjetja. Za pridobitev sredstev, ki bi omogočala preživetje agencije, so posegli po različnih "pravno-finančnih vzvodih, vključno s sodnimi izvršbami in odprodajo terjatev". Na ta način so za zdaj še ohranili STA pri življenju in približno 100 ljudem zagotovili plačilo za njihovo delo. "Vendar nadaljnje nefinanciranje STA ogroža usodo Slovenske tiskovne agencije, njenih sodelavk in sodelavcev ter informiranost domače in tuje javnosti," je v sporočilu za javnost poudaril direktor STA Bojan Veselinovič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta