Uradno: Adria Airways gre v stečaj, CAA že preklicala operativno licenco

Gregor Grosman, STA
30.09.2019 11:06

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je povedal, da je finančna luknja v Adrii Airways večja od pričakovane: "V tako podjetje država ne namerava vstopiti." Družba odpovedala vse še predvidene polete.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fraport

Družba Adria Airways je na kranjsko okrožno sodišče vložila predlog za stečaj družbe. Predlog za stečajni postopek je poslovodstvo družbe vložilo zaradi insolventnosti družbe. Pristojno sodišče ima predviden tridnevni zakonski rok, v katerem odloči o začetku stečajnega postopka. Letalska družba je odpovedala tudi vse še predvidene polete.
"Preklicali smo operativno licenco Adrie Airways, po stečaju jim bomo vzeli še spričevalo letalskega prevoznika (AOC)," nam je povedal direktor agencije za civilno letalstvo (CAA) Rok Marolt. Ker stečaj razglasi sodišče, morajo za odvzem AOC še počakati, da gre družba v likvidacijo, Adria pa že sedaj ne more oziroma ne sme več izvajati komercialnega prevoza potnikov. Kot je nedavno pojasnil Marolt, letalski prevoznik v tem primeru ne sme prevažati niti tovora, saj spada to pod komercialni prevoz in s tem tudi pod operativno licenco.

Rok Marolt
Robert Balen
Zdravko Počivalšek
Gregor Grosman

Počivalšek: Edini možen scenarij za Adrio Airways je stečaj

Edini možen scenarij za Adrio Airways je stečaj, saj država v podjetje s tem lastnikom in v takšnem finančnem stanju ne bo vlagala oziroma vstopala, je po današnji seji vlade povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Po stečaju je kot možnost za ohranitev letalske povezanosti Slovenije s svetom izpostavil tudi ustanovitev nove družbe. Poudaril je, da je Adria za slovensko gospodarstvo in turizem pomembno podjetje, zato državi ni vseeno, kaj se z njo dogaja. A možnosti države so zaradi dokapitalizacij v preteklosti in zasebnega lastništva omejene, je spomnil. Po njegovih zagotovilih so se na gospodarskem in infrastrukturnem ministrstvu od pomladi dalje trudili, da bi prevozniku pomagali, a so od nemških lastnikov zahtevali vzdržen poslovni načrt, ki bi lahko bil temelj za kakršnokoli obliko pomoči. Počivalšek je ob tem spet okrcal "neodgovornega" lastnika in vodstvo podjetja, saj Adria še vedno ni objavila revidiranega finančnega izkaza za lani.

Reuters
Reuters

Adria na tleh

Vsi načrtovani poleti za ponedeljek, 30. septembra in torek, 1. oktobra, so odpovedani, je mogoče razbrati z uradne spletne strani letalskega prevoznika Adrie Airways. Če so v petek še napovedovali, da bodo nekaj popoldanskih letov v ponedeljek le izvedli (Ljubljana-Frankfurt-Ljubljana, Ljubljana-München-Ljubljana, Ljubljana-Dunaj-Ljubljana, Ljubljana-Bruselj-Ljubljana, Ljubljana-Zürich-Ljubljana in Ljubljana-Tirana), temu danes ni bilo tako. Vsa letala so ostala na tleh. 

Ohranitev družbe je najcenejša rešitev, pravijo zaposleni v Adrii

Zaposleni v Adrii so v pismu za javnost zapisali. "Prepričali smo vodstvo 4K da se odreče podjetju, z dobavitelji smo se dogovorili za znaten odpis dolgov in njihovo dolgoročno refinanciranje, se pogovarjali z novimi investirorji, našli podjetje, ki se ukvarja samo s prestrukturiranji letalskih prevoznikov. Lufthansa si še naprej želi biti partner Adrie", so dejali v inicijativnem odboru zaposlenih. "V tednu dni smo naredili več kot 4K v treh letih," so še navedli.

Andrej Petelinšek

Tržni inšpektorat Adrii prepovedal prodajo vozovnic za lete, ki jih ne morejo izvesti

Tržni inšpektorat je Adrii Airways naložil že drugo globo, ker družba še naprej prodaja vozovnice za lete na datume, ko je sama izvedba leta negotova. Z odločbo je inšpektorat Adrii tovrstno sporno prakso tudi prepovedal, so v sporočilu za javnost zapisali na inšpektoratu.

Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta