Urednica s Televizije Slovenija nad zaposlene na STA: "Sramota"

07.10.2021 12:04
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jadranka Rebernik
Robert Balen

Včeraj smo poročali, da je Slovenska tiskovna agencija (STA) že 279 dni brez plačila za opravljeno delo. Kot je znano, plačilo za opravljanje javne službe bi ji po dveh zakonih morala zagotoviti vlada, in ker tega do danes še ni storila, zaposleni že dalj časa trepetajo za svoje službe, nekateri pa so medtem zaradi negotovega položaja agencijo tudi že zapustili.

"279 dni v tem času sta se Slovenija in svet borila s pandemijo covida-19, s superračunalnikom Vega je Slovenija postala svetovna velesila po računalniški moči, Tadej Pogačar je znova osvojil Tour de France, naši športniki so z olimpijskih iger prinesli pet medalj, Slovenija je prevzela predsedovanje Svetu EU, Primož Roglič je tretjič zmagal na Vuelti, podnebne spremembe so postale resničnost. O vsem smo poročali," so včeraj zaposleni na STA med drugim zapisali na svoji spletni strani, na družbenem omrežju Twitter pa: "Danes bo to edina naša objava na tem kanalu. Naj bo to dan molka ... za razmislek o tem, kako vlada že 279 dni ne plačuje poštenega dela 100 zaposlenih in sodelavcev STA. Pri tem ne spoštuje zakonodaje, posledično pa lahko STA naslednjič utihne za vedno."

No, če imajo zaposleni na STA široko podporo javnosti, kar je nenazadnje pokazala tudi akcija zbiranja sredstev, pa je zapis na Twitterju očitno zelo zmotil urednico parlamentarnega programa na javni televiziji Jadranko Rebernik. "Če bi direktor STA podpisal pogodbo in posredoval podatke, ki jih je želel ustanovitelj, težav ne bi bilo. Če je to stavka, ni sklicana v skladu s pravili. Na dan, ko poteka vrh EU na Brdu, ste si vzeli politično motivirani 'prost dan'. Sramota," je na družbenem omrežju komentirala zapis STA. Čeprav omenja stavko in prosti dan, se to sploh ni zgodilo. STA je namreč povsem običajno poročala z vrha EU-Zahodni Balkan na Brdu pri Kranju.

Spomnimo, Jadranka Rebernik je bila razrešena s položaja odgovorne urednice informativnega programa Televizije Slovenija leta 2018. Njeno razrešitev je tedaj predlagala direktorica javne televizije Ljerka Bizilj, postopek pa je izvedel takratni generalni direktor Igor Kadunc. Med drugim so ji očitali, da se ni ustrezno odzvala ob objavi prispevka o hrvaškem proustaškem pevcu Thompsonu. Kot je tedaj še poročala STA, je Kadunc pri svoji odločitvi upošteval tudi predhodno pozitivno mnenje, ki ga je k razrešitvi Rebernikove dalo uredništvo informativnega programa televizije. Z razrešitvijo sta se namreč strinjali skoraj dve tretjini uredništva.

Kasneje je postala urednica parlamentarnega programa, zdaj pa se jo na Kolodvorski omenja v igri za položaj varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev Radiotelevizije Slovenija. Na tem mestu je trenutno Ilinka Todorovski, ki se ji mandat izteče januarja prihodnje leto.

Zapis Jadranke Rebernik o STA so komentirali številni uporabniki družbenega omrežja Twitter, med drugim tudi odgovorna urednica portala Oštro Anuška Delić, ki je zapisala: "Kar je sramotno, je vaše flipflopanje po novinarstvu in manipuliranje s pozicije javne uslužbenke, ki je trenutno ravno pri skledi. Prav sramotno je, da ste javni interes pripravljeni žrtvovati za parcialne, politične interese, pri tem pa se svetohlinsko pridušate nad Drugimi."

Včeraj so sicer v znak solidarnosti z zaposlenimi na STA številni novinarji, ki so spremljali zasedanje najvišjih predstavnikov Evropske unije in kandidatk za članstvo v EU na Brdu pri Kranju, oblekli majice s sloganom Za obSTAnek. Spomnimo, v petek se bo državni zbor sestal na izredni seji, na kateri bo na zahtevo dela opozicije razpravljal o finančnem izčrpavanju Slovenske tiskovne agencije s strani vlade.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta