Uroš Urbanija odhaja s Kolodvorske, svetniki RTVS so ga soglasno razrešili

Luka Mlakar Luka Mlakar
24.08.2023 18:08

Svet RTV Slovenija je podal soglasje k razrešitvi vršilca dolžnosti direktorja Televizije Slovenija Uroša Urbanije in na njegov položaj začasno imenoval Andraža Pöschla.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Svet RTVS je podal soglasje k razrešitvi Uroša Urbanije z mesta vršilca dolžnosti direktorja TVS.
Tamino Petelinšek/STA

Svet RTV Slovenija je na današnji izredni seji med drugim obravnaval predlog za soglasje k razrešitvi vršilca dolžnosti direktorja Televizije Slovenija Uroša Urbanije. Za razrešitev Urbanije je glasovalo 15 svetnikov, proti pa ni bil nihče. Predlog za razrešitev Urbanije je svetu posredoval nekdanji vršilec dolžnosti generalnega direktorja RTVS Zvezdan Martič, po svojem konstituiranju pa je na svet predlog za razrešitev Urbanije poslala še nova uprava RTVS, ki jo kot predsednik vodi Martič, njeni člani pa so še Simon Kardum, Andrej Trček in Franci Pavšer.

Kot je znano, je Martič prejšnji teden proti Urbaniji sprožil tako postopek izredne odpovedi delovnega razmerja kot tudi postopek njegove razrešitve z mesta vršilca dolžnosti direktorja TVS. Uprava RTVS je Urbanijo razrešila z današnjim dnem in za novega začasnega direktorja TVS imenovala dosedanjega odgovornega urednika kulturnega in umetniškega programa na TVS Andraža Pöschla. Z imenovanjem Pöschla, ki bo televizijo vodil do imenovanja novega direktorja s polnim mandatom, je soglašalo vseh 15 prisotnih svetnikov.

Urbanija v znak protesta predčasno zapustil sejo

Vodstvo zavoda se je za razrešitev Urbanije odločilo, ker je ta marca letos na dolgoletno pomočnico za finance na RTVS Ireno Bočko prenesel pooblastila za podpisovanje računov in finančnih dokumentov brez karkšnihkoli omejitev. Urbaniji nova uprava očita, da je s tem kršil pooblastilo, ki mu je bilo dano s strani nekdanjega vršilca dolžnosti generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha. Martič je danes dodatno pojasnil, da se je za začetek postopka razrešitve Urbanije odločil po tem, ko je pri pregledu pooblastil opazil domnevno hujšo kršitev in pridobil pravno mnenje glede tega. 

Grah Whatmough je namreč dal Urbaniji pooblastilo za podpisovanje finančnih dokumentov v višini 25 tisoč evrov in ga hkrati pooblastil za nadaljnji prenos pooblastil, a le do višine do pet tisoč evrov. Urbanija je to pooblastilo prenesel na Bočko, a brez omejitev. Omenjena povrh vsega v tistem trenutku na RTVS ni bila zaposlena, ampak je z njo sodelovala na podlagi podjemne pogodbe, medtem ko bi Urbanija pooblastilo lahko prenesel samo na zaposlene delavce do druge stopnje vodenja. To je bil poglavitni razlog za podan predlog za razrešitev, je dodatno pojasnil Trček.

Zvezdan Martič je dejal, da se je za razrešitev Urbanije odločil, ko je med pregledom pooblastil naletel na domnevno hujšo krišitev.
Robert Balen

Urbanija je omenjene očitke zavrnil, na današnji seji pa je poudaril, da mu uprava ni omogočila pravice do ustnega zagovora. "Pričakoval sem, da bom imel ta zagovor. Pričakujem, da danes dobim pravico do zagovora. Če ne, potem je nesmiselno, da sem tukaj," je dejal Urbanija. Da to ne drži in da je že izkoristil možnost zagovora, saj se je pisno odzval na navedbe uprave v postopku razrešitve, je na drugi strani opozoril Jožef Klavdij Novak iz odvetniške družbe Čeferin in partnerji, ki zastopa upravo RTVS. Slednji je poudaril, da je uprava RTVS v primeru razrešitve Urbanije spoštovala vse procesne pravice, saj da je seznanila zaposlenega z razlogi za razrešitev in podajo izredne odpovedi ter mu dala tridnevni rok, v katerem lahko odgovori na ugotovitve uprave: "Kot smo danes slišali, je zaposleni to pravico izkoristil, uprava pa je sprejela sklep, da se ga razreši." Ker predsednik sveta RTVS Goran Forbici ni dovolil Urbaniji, da bi se ta zagovarjal pred svetniki, je slednji protestno predčasno zapustil sejo.

Trček: Urbanija ni predložil dokazov za svoje trditve

Današnja razprava svetnikov se je vrtela zlasti okoli vprašanja, ali je uprava pri postopku razrešitve in izredne odpovedi Urbaniji spoštovala vse njegove procesne pravice oziroma ali jih je slednji tudi izkoristil. Trček je poudaril, da Urbanija svojemu odgovoru ni predložil nobenih dokazov, s čimer bi podkrepil svoje trditve, da pooblastilo, ki ga je prenesel na Bočko, nikoli ni bilo veljavno oziroma da se uprava sklicuje na napačno pooblastilo. "Uprava je to preverila in ni ugotovila nobenih drugih dokazov, da trditve gospoda Urbanije držijo," je dejal Trček. Predsednik sindikata delavcev radiodifuzije Slovenije Tom Zalaznik je na drugi strani opozoril, da v primeru izredne odpovedi Urbaniji ni zasedala disciplinska komisija in da sindikati o tem niso bili obveščeni, a je Novak dejal, da komisije ni bilo potrebno sklicati in da bi se na sindikat kvečjemu lahko obrnil Urbanija, ne pa uprava zavoda.

Svetnica Ilinka Todorovski je opozorila, da prejšnje vodstvo javnega zavoda zagotovo ni s tresočo roko podpisovalo pogodb o večopravilnosti, delu od doma in zviševanju plačnih razredov. "Strinjam se, da je treba odpraviti sleherni dvom, da gre morda za površno delovanje, ki bi lahko imelo pravne posledice. Prepričana sem, da bi bilo tukaj drugače, če bi razpravljali o vsebinskih razlogih. Obžalujem, da z vršilcem dolžnosti direktorja Televizije Slovenija ne bom imela polemike o programsko-produkcijskem načrtu, podpisovanju opominov zaposlenim ... Nimam pa niti kančka dvoma o tem, da se je pri predaji pooblastil osebi, ki za to ni pooblaščena, zgodila nepravilnost, zato bom glasovala za predlog uprave," je poudarila Todorovski. Uprava RTVS je v delu seje, ki je bila zaprta za javnost, svet RTVS seznanila z razmerami v javnem zavodu in svojimi prioritetnimi kratkoročnimi načrti in aktivnostmi. Svet je soglašal s predlogom uprave, da se ta točka zaradi obravnave poslovnih skrivnosti, osebnih podatkov in drugih občutljivih informacij zapre za javnost.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta