(VIDEO) Svetniki razrešili Andreja Graha Whatmougha, RTV Slovenija bo začasno vodil Zvezdan Martič

Luka Mlakar Luka Mlakar
03.08.2023 14:32

Svet RTVS je na izredni seji s 15 glasovi soglasno razrešil vršilca dolžnosti generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha. Zavod bo začasno vodil Zvezdan Martič, ki je bil že imenovan za predsednika uprave RTVS.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Grah Whatmough ni več prvi mož RTV Slovenija.
Robert Balen

Svet zavoda je postopek razrešitve vršilca dolžnosti generalnega direktorja RTV Slovenija Andreja Graha Whatmougha začel konec junija. Ker mu razlogov za razrešitev in poziva k odgovoru niso uspeli vročiti, so se v nadaljevanju odločili za vročanje z javnim naznanilom. Objavili so ga 11. julija, v skladu z zakonodajo pa se je vročitev štela kot opravljena 26. julija.

Todorovski: Skrajni čas je, da končamo to zgodbo

Svetniki so Grahu Whatmoughu očitali nespoštovanje sklepa sveta o zagotovitvi ustrezne strokovne pravne pomoči svetu RTVS, nakup grafik v vrednosti več kot 37 tisoč evrov, zaposlitve novih sodelavcev, čeprav je lahko kot vršilec dolžnosti generalnega direktorja opravljal le tekoče posle, ter prodajo delnic Eutelsata, ki da je bila izvedena v nasprotju s finančnim načrtom, zaradi česar bodo po opozorilih sveta prihodki od prodaje delnic ob koncu leta za okoli dva milijona evrov nižji od načrtovanih. Grah Whatmough na očitke svetnikov ni odgovoril, je pa svoja stališča in mnenja na seji poskušal podati vršilec dolžnosti direktorja Televizije Slovenija Uroš Urbanija, ki je imel v času odsotnosti Graha Whatmougha pooblastilo za vodenje javnega zavoda. To mu ni uspelo, ker mu je predsednik sveta RTVS Goran Forbici odvzel besedo in ga opozoril, da omenjena točka dnevnega reda ni namenjena odzivu Graha Whatmougha, ki je imel čas za pojasnila do ponedeljka zvečer, temveč samo za razpravo svetnikov.

Članica sveta Ilinka Todorovski je v razpravi poudarila, da obžaluje, da se Grah Whatmough današnje seje ni udeležil, saj bi lahko pojasnil, kje je bil, kje stanuje in kakšen je njegov naslov ter kakšni so bili njegovi motivi za okrasitev pisarn z grafikami. Todorovski je poudarila, da se očitki sveta Grahu Whatmoughu nanašajo na njegova ravnanja v obdobju do 30. junija letos. "Z vsakim dnem, ko ta postopek ni bil pripeljan h koncu, se je zgodilo še nekaj, zaradi česar bi lahko še ločeno vlagali predloge za razrešitev vršilca dolžnosti generalnega direktorja, zato menim, da je res skrajni čas, da končamo to zgodbo in da bomo nekega dne mogoče tudi slišali kakšen njegov odgovor na karkoli, če se že ni odločil, da se sooči tukaj z nami na način, da z argumenti pove, zakaj je kakšno stvar storil," je dejala Todorovski. Član sveta Igor Prassel je izrazil obžalovanje, da postopka razrešitve vršilca dolžnosti generalnega direktorja niso začeli že prej.

Po razrešitvi Graha Whatmougha bo RTVS začasno vodil Zvezdan Martič.
Robert Balen

Grah Whatmough meni, da je bil razrešen nezakonito

Grah Whatmough se je na razrešitev odzval prek Twitterja. "Ob moji nezakoniti razrešitvi z mesta (vršilca dolžnosti) generalnega direktorja RTV Slovenija zavodu želim vse dobro. V skoraj dveh letih in pol smo z ekipo naredili več kot marsikdo pred nami v celem mandatu," je zapisal zdaj že nekdanji prvi mož javnega zavoda. Po njegovem mnenju so bili razlogi za njegovo razrešitev evidentno izmišljeni: "Svet RTVS sploh nima pristojnosti razreševanja vršilca dolžnosti generalnega direktorja. Po samem zakonu bi namreč moral delo opravljati do imenovanja nove uprave." Članom sveta RTVS je očital, da so z njegovo razrešitvijo storili kaznivo dejanje, saj da mu je nezakonito prenehala pogodba o zaposlitvi, ob tem pa je nakazal, da bo pravico iskal na sodišču. "Sodni mlini meljejo počasi, a verjamem, da bo na koncu zmagala vladavino prava," je zapisal Grah Whatmough.

Nova uprava bo mandat nastopila 17. avgusta

Svet je za novega vršilca dolžnosti generalnega direktorja RTVS s 14 glasovi soglasno imenoval Zvezdana Martiča, ki je bil sredi julija že imenovan za predsednika nove uprave RTVS. Martič se je zavezal, da bo kot vršilec dolžnosti generalnega direktorja deloval v skladu z omejitvami, saj nima polnega mandata za vodenje zavoda, Forbici je izrazil upanje, da je bil danes storjen prvi korak k stabilizaciji razmer na RTVS. Štiričlanska uprava RTVS bo sicer lahko nastopila mandat šele, ko bodo znani vsi štirje člani. Doslej so bili imenovani trije, poleg Martiča še Simon Kardum in Andrej Trček, medtem ko bo ime delavskega direktorja znano sredi tega meseca. Zaposleni na RTVS bodo v drugem krogu volitev delavskega direktorja 16. avgusta izbirali med športnim novinarjem Francijem Pavšerjem in predsednikom sveta delavcev Robertom Pajkom. To pomeni, da bo Martič kot vršilec dolžnosti generalnega direktorja RTVS vodil dva tedna, nova uprava pa bo mandat nastopila 17. avgusta.

Svet je danes imenoval tudi petčlanski finančni odbor, ki mu bo svetoval v finančnih zadevah. Opredeljuje ga novela zakona o RTVS, ki je bila potrjena na referendumu novembra lani. Glede na današnje imenovanje so v njem Slavica Pečovnik, ki jo je predlagalo ministrstvo za kulturo, Ivana Nedižavec Korada, ki jo je predlagalo ministrstvo za finance, Saša Knez Umek po izboru sveta delavcev RTVS, Polona Pergar Guzaj po izboru Združenja nadzornikov Slovenije in Andreja Mušič po izboru Zveze računovodij, finančnikov in revizorjev Slovenije. Mandat odbora traja štiri leta. Prav tako so imenovali člane v programski odbor za problematiko programskih vsebin za invalide in ugotovili, da sta ustanovljena programska odbora RTVS za italijanski in madžarski narodnostni program.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta