Ustanavljanje demografskega urada: Rušijo se razmerja v koaliciji

Uroš Esih Uroš Esih
19.08.2020 06:30

Jutri bo na seji vlade sprejet odlok o ustanovitvi in nalogah urada za demografijo, ki bo imel sedež v Mariboru. Desus s tem dobiva tretje ministrstvo. Uradnega ministrskega kandidata še ni, izključena ni niti kandidatura Aleksandre Pivec.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Anton Balažek je o morebitnem vodenju urada za Večer pred časom dejal, da bi bil počaščen, če bi mu ponudili to mesto, včeraj pa je dejal, da se pogovarjajo o vsebini, medtem ko mu funkcije ni ponudil nihče. 
Arhiv Večera

Eden od razlogov, da že ta teden, natančneje jutri, ne bo težko pričakovanega sveta stranke Desus, na kateri se obeta obračun med z aferami obremenjeno predsednico stranke Aleksandro Pivec in samoponujenim kandidatom za začasno vodenje stranke po njenem padcu Tomažem Gantarjem, je časovna okoliščina, saj bo jutri popoldan potekala seja vlade, na kateri bosta prisotna oba Desusova ministra.
Desus dobiva tretje ministrstvo
In glavna točka jutrišnje vladne seje bo sprejetje odloka o ustanovitvi demografskega urada, ministrstva brez listnice, ki bo sedež dobil - v Mariboru. Da bo vlada ustanovila urad za demografijo, so se koalicijske stranke sicer sporazumele in zapisale v koalicijsko pogodbo in se z nekaj težavami tudi dogovorile, da vodenje urada pripada stranki Desus.
Ideja o novem ministrstvu se uresničuje dobrih pet mesecev po tem, ko je vlada začela delati, ministrski zbor pa se širi na 17 članov. S tem se tudi podirajo razmerja med koalicijskimi partnerji, predvsem med tremi manjšimi strankami v vladi. Desus namreč tako kot najmanjša stranka v vladi dobiva tretjega ministra.
S tem, da je bil urad za demografijo ustanovljen, imajo največ težav v Novi Sloveniji, kjer že do sedaj niso skrivali nezadovoljstva s svojo "težo" v koaliciji in z zastopanostjo v vladi. Vsebinsko so dolgo časa vztrajali, da se pristojnosti, ki bodo šle na urad za demografijo, prenesejo na ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, ki ga vodi njihov minister Janez Cigler Kralj. A so morali na koncu precej napornih pogajanj popustiti, saj predsednik vlade Janša ni bi naklonjen njihovi zamisli in je ves čas podpiral načrt, da urad za demografijo dobi Desus.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta