Ustavno sodišče razveljavilo dvig plačnega stropa za zdravnike in zobozdravnike

STA, Va
11.04.2022 13:47

Proti sta glasovala sodnika Jaklič in Šorli.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Ustavno sodišče je razveljavilo 48. člen desetega interventnega zakona, ki bi samo zdravnikom in zobozdravnikom zvišal najvišji plačni razred v sistemu plač javnega sektorja. Med drugim je ocenilo, da izpodbijana določba, ki posega v temelje enotnega plačnega sistema, ni nujni ukrep za odpravljanje posledic epidemije covida-19, kot je bila zastavljena. 

Zadnji interventni protikoronski zakon je bil sprejet konec preteklega leta. Za zdravnike in zobozdravnike je do konca leta 2022 dvignil plačni strop za šest razredov, do 63. razreda. Zahtevo za presojo ustavnosti dviga plačnega stropa so na ustavno sodišče kot volivci vložili predsedniki petih sindikalnih central, in sicer Branimir Štrukelj, Jakob Počivavšek, Lidija Jerkič, Evelin Vesenjak in Peter Majcen. Ustavni sodniki so pred dvema mesecema izvajanje spornega 48. člena zadržali do končne odločitve, saj so ocenili, da bi izvrševanje morebiti protiustavnega spornega člena povzročilo hujše škodljive posledice. Zdaj pa so ga pričakovano razveljavili. Dva sodnika, ddr. Klemen Jaklič in Marko Šorli, te odločitve US nista podprla.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta