V Kopru ogorčeni nad zaprtjem hišk z gostinsko ponudbo "Očitek, da iščemo luknje, je popolnoma neupravičen"

STA, A.L.
13.12.2021 13:11

Hiške z gostinsko ponudbo na koprskem Titovem trgu so od sobote po obisku inšpekcije zaprte. Kot je poudarila direktorica koprskega zavoda za turizem Mojca Vojska, so gostinsko dejavnost izvajali v sedečem režimu med 5. in 22. uro, prav tako ne gre za sejemsko dejavnost, zato ne razumejo, zakaj je do zaprtja prišlo. Ponudniki so ogorčeni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Fotografija je simbolična.

Andrej Petelinšek

Gostinske ponudnike v hiškah na Titovem trgu je obiskala inšpekcija, ki je izdala ustno odločbo o takojšnjem zaprtju, vključno s prevzemnim mestom. Kot je v današnji izjavi za medije opozorila direktorica Zavoda za mladino, kulturo in turizem Koper Mojca Vojska, iz samega zapisnika inšpekcije izhaja ugotovitev, da se je gostinska dejavnost izvajala v sedečem režimu med 5. in 22. uro, zato ne razumejo, zakaj je do zaprtja sploh prišlo.

Mojca Vojska je dodala, da ni šlo za izvajanje sejemske dejavnosti, iz zapisnika inšpekcije pa je prav tako razvidno, da so upoštevali vse varnostne ukrepe in še več. Tako je bil prostor zagrajen in se je ob samem vstopu na teraso preverjalo izpolnjevanje PCT-pogoja.

Na uradno odločbo inšpekcije gostinci še čakajo, direktorico zavoda za turizem pa skrbijo predvsem pritožbeni roki, saj bi se kaj lahko zgodilo, da bodo šele sredi januarja izvedeli, ali je sedanje zaprtje upravičeno ali ne. Medtem je bilo minuli konec tedna v Kopru veliko obiskovalcev, gostinci pa so morali biti zaprti, je dodala.

Zaradi zaprtja gostincem vsak dan nastaja velika materialna škoda

Kot je dodala, jim je inšpekcija po ovinkih nakazala, da se je vlada odločila, da ne bo dopuščala izjem. "Strinjamo se, da vlada ne dopušča izjem, dati vse v isti koš, pa tudi ne gre," je poudarila Mojca Vojska.

"Očitek, da iščemo luknje in da se hočemo nečemu izogniti, je popolnoma neupravičen," je še menila direktorica koprskega zavoda, ki si želi, da bi lahko koprski gostinci čim prej lahko spet prijeli za delo.

Ponudniki gostinskih storitev v zdaj zaprtih hiškah so obratovali legitimno in zelo skrbno, pa je izpostavil njihov predstavnik Andrej Krmac. Pri tem so vzpostavili "varno cono" in preverjali izpolnjevanje PCT-pogoja pred vstopom na samo prizorišče, kar ji je povzročilo dodatne stroške.

Kot je dodal, jim inšpektorici, ki sta minuli vikend zaprli hiške, nista dali utemeljenega razloga za zaprtje, pač pa sta bili po njegovem poslani v Koper, da jih zaprejo.

Zaradi zaprtja gostincem zdaj vsak dan nastaja velika materialna škoda, saj so morali nabaviti veliko hrane in pijače, ki jo morajo zdaj metati stran. Gostinci so pri tem ogorčeni in razočarani, pridobili pa so tudi pravno mnenje, da je bilo zaprtje nelegitimno in protizakonito. Kot je napovedal Krmac, bodo zato šli tudi v skupinsko odškodninsko tožbo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta