(FOTO) V Sloveniji omejeni, na Hrvaškem pa pestra ponudba. Kam k našim južnim sosedom na božični sejem?

A.L., Va
13.12.2021 10:49

Najbolj čaroben del leta je tukaj, a pravila znova narekuje epidemija. Medtem ko pri nas vlada zmeda z obratovanjem božičnih stojnic, je drugače pri naših južnih sosedih. Adventne pravljice bodo letos ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov vzdolž celotne hrvaške obale in v notranjosti države. "Polno Slovencev je ta vikend v Zagrebu na adventu. Ves ta denar, ki bi lahko ostal doma, pa ga nosimo k sosedom, ker pri nas virus na štantih ubija, v lokalu zraven pa ne," je ob koncu prejšnjega tedna med drugim zapisala ena izmed spletnih uporabnic na omrežju Twitter.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Opatija.

Vasja Pinzovski

Zagrebški advent bo letos spet nekaj posebnega, za vse obiskovalce so namreč pripravili posebno presenečenje. "Nostalgične igrače po celem mestu vas bodo vrnile v otroštvo in spomnile na resnično čarovnijo božičnega časa, ki smo jo doživljali ob odpiranju daril izpod smreke. Advent, ki je zadnja tri leta bil razglašen za najboljši v Evropi, vas pričakuje z odprtimi rokami," decembrsko vzdušje v hrvaški prestolnici opisujejo pri Hrvaški turistični skupnosti. Obljubljajo tople lučke, nasmejane obraze in snežinke v prijetnem vzdušju božičnih pesmi.

Zagreb.

S. Carek

Če ste Zagreb v času božičnih praznikov že obiskali ali pa si želite nekaj zimskega vzdušja ob morju, lahko obiščete tudi opatijski advent. Ta je letos po izboru turističnega portala Best Europien Destinations izbran za enega izmed najboljših. Luksuzno okrašene ulice in trgi, drsališče ter številne druge glasbene in odrske uprizoritve na mnogih lokacijah so zgolj majhen del očarljivega adventa v Opatiji.

"Zvok božičnih pesmi ter omamne vonjave kuhanega vina in vroče čokolade zagotavljajo resnično nepozabno izkušnjo za vse obiskovalce. Praznična čarovnija se začuti na vsakem kotičku mesta in zato je vsako doživetje nepozabno, saj tisoče lučk in okraskov v času adventa Opatijo spremenijo v zimsko pravljico," pravijo pri Hrvaški turistični skupnosti.

Opatija.

Studio Saršon

Lahko se odpeljete še dlje, do Šibenika, kjer vas z božičnim sejmom Adventuro čaka najbolj ekološki advent na Hrvaškem. Gre za prvi adventni sejem brez plastike, ki že tretje leto zapored poudarja pomen ekološkega vidika božičnih praznovanj, o čemer poučujejo tudi najmlajše na številnih delavnicah. Živahno je tudi na glasbenem področju, trije odri so umeščeni v slikovito mestno jedro, med seboj so povezani in omogočajo pravo festivalsko vzdušje.

Šibenik.

Arhiv šibeniškega Turističnega Društva

Tudi advent v Mariji Bistrici velja za posebno doživetje. Za obiskovalce so pripravili pestro koncertno dogajanje, predstave in adventni kino. Posebnost predstavlja tudi adventni sejem, na katerem lahko obiskovalci odkrijejo edinstvene avtohtone božične okraske in originalne tradicionalne igrače, izdelane, kot so to nekoč počeli naši predniki. V Mariji Bistrici vas pričakujejo tudi čarobne jaslice in drsališče. 

Ker pravega prazničnega vzdušja na ulicah in trgih to zimo pri nas ne bo, se bo marsikateri Slovenec odpravil k našim sosedom. Še eno možnost za preživljanje prazničnega vzdušja na prostem predstavlja puljski advent. V mestu vas pričakuje bogata gostinska ponudba s prepoznavnimi istrskimi dobrotami, na Portarati se bodo vrstili številni koncerti, medtem ko si boste v Ulici Sergijevaca lahko ogledali posebno zvezdnato nebo. "Najmlajši so vsekakor največji ljubitelji božičnih dogajanj, zato so za njih rezervirali celoten mestni park Graza, kjer bodo razstavljeni številni okraski, hiška dedka Mraza, zabaviščni park ter mali oder. Celotno prizorišče povezuje veseli vlak, ki brezplačno v pravljico povede vsakogar, željnega čarovnije. Bogat program vas pričakuje tudi v Istrskem narodnem gledališču in advent v Katedrali," napovedujejo v Hrvaški turistični skupnosti.

Pulj.

Arhiv Turističnega Društva Pulj

Kot vrednega ogleda Hrvaška turistična skupnost izpostavlja tudi vukovarski advent, ki se odvija v grajskem parku enega najbolj impresivnih dvorcev kontinentalne Hrvaške – gradu plemiške družine Eltz. Lučke, unikatno okrašene jelke, božična sremska vas, betlehemsko naselje že tako pravljično lokacijo spremenijo v božično čarovnijo. Obiskovalci imajo tudi priložnost se popeljati z božično kočijo, posebno doživetje je tudi drsališče na vrtu dvorca ob reki. 

Advent v Zadru so odprli s prižigom prve sveče v cerkvi sv. Simeona 26. novembra. Kar 36-dnevni božični program vse do 1. januarja 2022 vključuje ponudbo (tudi hrano) na stojnicah oziroma v prazničnih hiškah, zabavo na mestnih trgih za otroke in starše in tudi koncerte na prostem. Minuli petek je imel na primer koncert Neno Belan z bendom. 

Pestro praznično dogajanje obljubljajo tudi v Splitu in Dubrovniku.

Dubrovnik

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta