V Mariboru v drugem krogu Arsenovič in Kangler, presenečenje v Celju. V Kopru zmaga Bržanu

Miha Raičevič Miha Raičevič
20.11.2022 19:01

Volišča po državi so se zaprla ob 19. uri. Občinske volilne komisije posredujejo prve rezultate. Kje so župani izvoljeni že v prvem krogu in kje bo potreben drugi krog?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Po praktično vseh preštetih glasovnicah v Mariboru vodi sedanji župan Saša Arsenovič, na drugem mestu je Franc Kangler. Arsenovič ima skoraj 36,66 odstotka glasov podpore, Kangler pa jih 25,50 odstotka. Na tretjem mestu je Vojko Flis (20 odstotkov glasov), četrti pa je Dejan Kaloh (dobre 4 odstotke glasov).

V Ljubljani ne bo drugega kroga. Preštetih je več kot 99 odstotkov glasovnic. 61,84 odstotka so jih volivci namenili županu Zoranu Jankoviću, na drugem mestu je poslanka Levice Nataša Sukič (9,41 odstotka glasov).

Na Ptuju je že izvoljena Nuška Gajšek, ki je v prvem krogu po več kot 99 odstotkih preštetih glasovnic dobila dobrih 64 odstotkov glasov, na drugem mestu je Andrej Čuš z dobrimi 16 odstotki.

V Celju je po 95 odstotkih preštetih glasovnic v vodstvu dolgoletni župan mesta Bojan Šrot (dobrih 46 odstotkov glasov), na drugem mestu je Matija Kovač (dobrih 33 odstotkov glasov). 

V Velenju je preštetih slabih 68 odstotkov glasovnic. Najbolje kaže Petru Dermolu, ki je dobil skoraj 69 odstotkov glasov, na drugem mestu je Milan Medved s slabimi 17 odstotki podpore.

Drugi krog bo potreben v očini Laško, kjer je po vseh preštetih glasovih Marko Šantej dobil več kot 46 odstotkov glasov, Franc Zdolšek pa jih je dobil dobrih 37 odstotkov.

V Murski Soboti je kandidat SD Damjan Anželj dobil 41,86 odstotka podpore, Andrej Mešič (SDS) pa jih je dobil slabih 33 odstotkov.

Zagotovo bo drugi krog v občini Gornja Radgona, kje je po vseh preštetih glasovnicah David Roškar dobil dobrih 43 odstotkov glasov, Urška Mauko Tuš pa jih je dobila dobrih 35 odstotkov.

Aleš Bržan tudi po skoraj vseh preštetih glasovnicah ostaja zmagovalec županske tekme v Kopru. Volivke in volivci so mu po delnih neuradnih izidih namenili 53,8 odstotka glasov in mu s tem zagotovili že v prvem krogu volitev še drugi mandat na čelu Kopra. Od tekmecev se mu je najbolj približal nekdanji župan Boris Popovič s 37,9 odstotka glasov.

V občini Piran po približno 88 odstotkih preštetih glasov vodi Gašpar Gašpar-Mišič, ki je dobil dobrih 22 odstotkov podpore, dobrih 21 jih ima drugouvrščeni Andrej Korenika.

V Kočevju je slavil dosedanji župan in tudi predsedniški kandidat Vladimir Prebilič, ki je dobil 70-odstotno podporo. Na drugem mestu je Janko Veber z 8-odstotno podporo.

Tudi v Krškem bo drugi krog. Dušan Šiško je dobil slabih 25 odstotkov podpore, Janez Kerin pa slabih 20 odstotkov.

V občini Izola po več kot 99 odstotkov preštetih glasov vodi kandidat Gibanja Svoboda Milan Bogatič, ki je dobil dobrih 36 odstotkov glasov, sedanji župan Danilo Markočič jih ima dobrih 25 odstotkov.

V občini Šentjur je že v prvem krogu zmagal dosedanji župan Marko Diaci, njegova protikandidatka Jelka Godec, ki je sicer vodja poslanske skupine SDS v državnem zboru, je dobila slabih 30 odstotkov glasov.

V Novem mestu bo še naprej župan Gregor Macedoni, ki ima več kot 74-odstotno podporo. Kandidat SD Srečko Vovko je dobil več kot 25 odstotkov glasov.

V Kranju ima po 88 odstotkih preštetih glasov Matjaž Rakovec slabih 47 odstotkov podpore, Ivo Bajec pa ima slabih 21 odstotkov podpore.

V občini Cerknica se je za dosedanji župan Marko Rupar (SDS) za las izognil drugemu krogu. Po vseh preštetih glasovih jih je dobil 50,44 odstotka, Domen Petan pa jih je dobil 28,88 odstotka.

V Vidmu bo prihodnji župan Brane Kolednik (51,39 odstotka glasov), na drugem mestu je nekdanji poslanec SDS Branko Marinič (48,61 odstotka glasov). 

V Novi Gorici je zmagal Samo Turel (41,43 odstotoka glasov), na drugem mestu je Klemen Miklavič (24,92 odstotka glasov). 

Izvoljen pa je že dosedanji župan Radencev Roman Leljak, ki je po vseh preštetih glasovih dobil več kot 55-odstotno podporo, Toni Žitek pa je dobil slabih 45 odstotkov glasov.

V občini Gorje je kandidiral tudi nekdanji minister za zdravje Janez Poklukar. Dobil je 49,54 odstotka glasov, Peter Torkar pa jih je dobil 50,46 odstotka.

V Brežicah bo odločal drugi krog. Ivan Molan je dobil 44,89 odstotka glasov, nekdanji predsednik parlamenta Igor Zorčič pa skoraj 30 odstotkov.

Drugi krog pa bo potreben tudi v Ilirski Bistrici. Po skoraj vseh preštetih glasovih jih je sedanji župan Emil Rojc dobil 38,25 odstotka, Gregor Kovačič pa 44,08 odstotka. 

V Sveti Trojici v Slovenskih Goricah je slavil David Klobasa. Dobil je 84,69 odstotka podpore, Drago Lipič pa jih je dobil dobrih  15 odstotkov.

Marko Funkl je zmagal v občini Hrastnik. Po vseh preštetih glasovih jih je dobil več kot 77 odstotkov, Žiga Kovač (Gibanje Svoboda) jih je dobil dobrih 16 odstotkov. 

Drugi krog pa bo potreben na Jesenicah, kjer je po vseh preštetih glasovih slavil Blaž Račič (27,51 odstotka glasov), na drugem mestu je Peter Bohinec (22,97 odstotka glasov). 

V Bohinju je po zmagal Jože Sodja (52,72 odstotka glasov), na drugem mestu je Bojan Traven (42,18 odstotka glasov).

Med tistimi, ki so na tokratnih volitvah brez protikandidatov, je tudi župan Slovenj Gradca Tilen Klugler, poleg njega pa sta v prvem krogu avtomatično izvoljena tudi župana občin Postojna in Pivka. V Postojni je bil tako za župana izvoljen Igor Marentič, ki je občino vodil že zadnjih osem let, prav tako je bil v Pivki izvoljen dosedanji župan Robert Smrdelj

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta