V Mariboru zadovoljni z akcijo nočnega cepljenja. Strokovna skupina za zdaj ni predlagala novih ukrepih v času praznikov

Vida Božičko
20.12.2021 18:35
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Minister Janez Poklukar je obiskal mariborski cepilni center.

 

Andrej Petelinsek

V določenih zdravstvenih ustanovah je v noči na ponedeljek potekala prva nočna akcija cepljenja v okviru nacionalne kampanje Dnevi cepljenja. Ljudje so večinoma prihajali po tretji, poživitveni odmerek cepiva, prvi odmerek jih je prejelo zgolj nekaj. V Ljubljani se je tako v prvi noči cepilo 60 ljudi, v Novem mestu 248, v Brežicah pet, v Mariboru pa 107. "A v okviru te akcije se je skupno cepilo že 469 oseb, od tega s prvim odmerkom 25, s tretjim odmerkom pa 370," pa je danes pozno popoldne zadnje številke povzel direktor Zdravstvenega doma Adolfa Drolca Maribor Jernej Završnik. "Zdaj vsi vidimo, da nas cepljenje varuje pred težkim potekom bolezni in tem, da bi tisti, ki zbolijo, potrebovali intenzivno terapijo," je dejal in upa, da bo zanimanje v prihodnjih dneh še raslo.

Tem željam se je pridružil tudi zdravstveni minister Janez Poklukar, ki je mariborski zdravstveni dom obiskal dan po prvi nočni cepilni akciji. "To nedeljo je bilo kar 33-krat več cepljenih kot prejšnjo nedeljo in to je spodbuden rezultat. Do danes se je v tem tednu v Mariboru cepilo več ljudi kot v preteklem tednu in upamo, da bo se tak trend nadaljeval," je dodal in pripomnil, da je cepljenje pač edina rešitev v situaciji, ko svetu preti tudi nova različica. "V teh dneh sicer lahko opažate postopno upadanje zasedenih kapacitet v bolnišnicah, a še vedno imamo veliko potrebo po intenzivnih posteljah. Grožnja omikrona je zato še toliko večja. Vemo, da se hitreje širi, ne vemo pa še, ali je ta oblika tudi nevarnejša, zato je previdnost nujna. Moja želja je, da se omikron ne bi preselil v intenzivne enote, ker tam zdaj ne bi začeli z ničle, saj se trenutno na intenzivni negi že zdravi 215 bolnikov," je še dejal. Po podatkih NIJZ imamo sicer v državi trenutno potrjenih 12 okuženih z omikronom, 13 je sumov na okužbo s to različico, še 91 oseb pa je v karanteni.

Strokovna skupina za zdaj ni predlagala novih ukrepov v času praznikov, prav tako je glede zaostritev zadržan minister. "Želim si, da sledimo medicinski stroki in tako zajezimo epidemijo, a hkrati živimo karseda odprto. Ne bi želel prejudicirati, kakšne bodo odločitve posvetovalne skupine. Počakajmo in ob pravem času bomo izvedeli. Vem pa, da zdaj to res zanima vse prebivalce," je dejal minister.

Glede protokola cepljenja s tretjim odmerkom in veljavnosti covidnega potrdila pri tistih, ki so za zdaj dobili dva odmerka cepiva, je minister dejal, da naj bi se vsi, ki so cepljeni z dvema odmerkoma, cepili šest mesecev po drugem odmerku, da pa imajo po teh šestih mesecih še tri mesece časa, da se odpravijo do cepilnega centra - skupno torej 270 dni. "Vemo, da se s časom imunost zmanjša. Osnovo sporočilo zato je, da se gremo cepit po šestih mesecih, rok trajanja covidnega potrdila pa je 270 dni od drugega odmerka. Kako bo po poživitvenem odmerku, pa zdaj še ne vemo. Počakajmo na podatke in priporočila stroke," je še dejal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta