V Mercatorju presenečeni nad velikim povpraševanjem za kvas, v Tuševi spletni trgovini naročil za 100 odstotkov več

Asja Lednik
12.03.2020 14:38

Kako se izbruh novega koronavirusa pozna v slovenskih trgovinah? So police kaj bolj prazne in ali tam veljajo kakšni posebni ukrepi? Kako delujejo spletne trgovine? Preverili smo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

V Mercatorju imajo pripravljen načrt ukrepov in navodila za zaposlene vsako sezono v obdobju povečanja kapljično prenosljivih okužb. "Vedno tudi sledimo priporočilom in navodilom pristojnih strokovnih služb, ki so najbolj kompetentne za dajanje strokovnih priporočil, in za zdaj sporočajo, da trenutna epidemiološka situacija ne narekuje izrednih ukrepov, zato ni posebnih omejitev pri opravljanju vsakodnevnih aktivnosti, tako v delovnem okolju kot vsakdanjem življenju. Vsekakor pa smo v Mercatorju pripravljeni tudi za morebitno stopnjevanje zaščitnih ukrepov," so sporočili. Za zaposlene so pripravili navodila o preventivnih ukrepih, še posebej za zaposlene, ki majo več stika z ljudmi in živili, saj zanje vedno veljajo navodila o ukrepih za preventivno delovanje proti kapljičnim okužbam. Za kupce veljajo priporočila pristojnih organov, da čim bolj dosledno upoštevajo splošne higienske ukrepe, posebej higieno rok in higieno kašlja, v trgovinah pa pri stiku s svežimi živili priporočajo uporabo rokavic za enkratno uporabo. "V vseh trgovinah pa tudi razkužujemo delovne površine in opremo, ki jo uporabljajo kupci (vozički, košare, Tik-tak blagajne, blagajniške pulte itd.)."
{twitter}https://twitter.com/asjalednik/status/1238127708661579780{/twitter}

Kot so nam sporočili,  v teh dneh opažajo nekoliko povečan obseg naročil v Mercatorjevi spletni trgovini, predvsem v večjih mestih, posebej v Ljubljani. Kot pravijo, so z vsemi izdelki dobro založeni, količine nekaterih so donaročili, "pred kakim tednom pa nas je denimo malo presenetilo povečano povpraševanje po suhem kvasu, ki pa ga zdaj dobavitelji tekoče dostavljajo".

V Tušu ukrepe sprejeli tudi v logističnem centru

Medtem pa v trgovinah Tuš po državi beležijo povečano število večjih nakupov in povečano povpraševanje po izdelkih z daljšim rokom trajanja. "Nekateri kupci že vse od pojava povečanega tveganja osnovna živila kupujejo na zalogo. To so predvsem moka, sladkor, olja, suhi kvas, suhe mesnine, konzervirani izdelki, higienski pripomočki in tudi zamrznjeni izdelki," pravijo. Zaloge je dovolj, potrebe za zaskrbljenost pred tem, da bi živil zmanjkalo, pa ni. V Tušu opozarjajo, da se kupci čedalje pogosteje odločajo tudi za nakupe preko spleta. "V zadnjem obdobju se je povečala vrednost naročil na spletnem supermarketu hitrinakup.com za 100 odstotkov, hkrati beležimo tudi 25 odstotno povečanje prijav v samo storitev hitrinakup.com." Podobno kot v Mercatorju so tudi tam sprejeli nekaj preventivnih ukrepov. "Povečali smo število razkužilnih mest v trgovinah, ki so na voljo tako kupcem kot zaposlenim. Dodatno smo okrepili dezinfekcijo delovnih površin, vozičkov, nakupovalnih košar, s posebnimi obvestili pa opozarjamo stranke na uporabo zaščitnih rokavic na oddelkih sadja in zelenjave ter pri samopostrežbi kruha." 
Ukrepe so sprejeli tudi v njihovem logističnem središču, kjer imajo pri razkladanju poseben protokol tovornjaki, ki prihajajo s potencialno rizičnih območij, saj se tako na območju zadržujejo najkrajši možen čas. Voznikom so namenili poseben prostor, ki ga vseskozi dezinficirajo.

Po moko, koruzni zdrob, testenine, mesne omake, suhi kvas ...

Iz Spara so sporočili, da so v vseh poslovalnicah sprejeli dodatne ukrepe, s katerimi želijo zmanjšati tveganje za prenos okužb. "Uvedli smo dodatno razkuževanje prodajnih pultov, blagajniških trakov in kljuk, redno in temeljito dezinficiramo vozičke in košare, na vhode v trgovine ter na postrežne oddelke, oddelek sadja in zelenjave ter oddelek kruha ter pekovskih izdelkov smo namestili razkužila, zaposlenim v trgovinah pa smo razdelili osebna razkužila za roke. S plakati v poslovalnicah opozarjamo na preventivne ukrepe tudi naše kupce," so sporočili in dodali, da pozornost namenjajo tudi zaposlenim. V zadnjem obdobju v vseh njihovih trgovinah beležijo povečan obisk in povečano povpraševanje po izdelkih z daljšim rokom uporabe. "Pri tem prednjačijo moka, koruzni zdrob, testenine, mesne omake, suhi kvas in trajno mleko. Opazili smo tudi porast obiska naše spletne trgovine SPAR Online in povečano število naročil."

Težav pri dobavi izdelkov trenutno ni

Kako pa je v Hoferju? Sporočili so, da površine, ki se jih kupci dotikajo pogosteje, vključno z ročaji vrat, področje blagajne, oddelkom pekarne, zlagalna polica in podobno, razkužujejo vsakih nekaj ur. Posebno pozornost namenjajo tudi ročajem nakupovalnih vozičkov in košar, ki jih temeljito razkužujejo vsakodnevno. "V kratkem bodo v trgovinah na voljo tudi postaje za razkuževanje rok, med tem časom pa si lahko kupci roke razkužijo ob blagajni, kjer imajo zaposleni na razpolago ustrezna razkužila. Ob tem posebno pozornost namenjamo tudi našim sodelavcem, ki so v vsakodnevnem stiku z večjo količino ljudi. Razkužila za roke so jim na voljo na ključnih točkah, med drugim na blagajni, na oddelku pekarne in v toaletnih prostorih."
Kot pravijo, posebno pozornost namenjajo tudi ustreznemu ravnanju s pekovskimi izdelki, ki si jih kupci izberejo in postrežejo sami, pri čemer so jim na voljo prijemalke in higienske rokavice. "Omenimo lahko, da kupci še vedno v nekoliko večji meri posegajo po osnovnih živilih, živilih z daljšim rokom trajanja ter higienskih pripomočkih, a se je stanje v primerjavi z obdobjem pred dvema tednoma normaliziralo. S težavami pri dobavi izdelkov se trenutno ne soočamo, v slednjem primeru bi iskali tudi alternativne vire, kar nam omogoča naša široka in razvejana dobavna mreža."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta