V opoziciji razočarani nad Zorčičem, slednji odgovarja, da so to "politikantski očitki"

Žana Vertačnik
21.01.2021 15:17
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Zorčič
Robert Balen

Posvet vodij poslanskih skupin s predsednikom državnega zbora Igorjem Zorčičem, na katerem naj bi danes (po)iskali način, kako omogočiti tajno glasovanje na daljavo, se je zaključil brez rešitev in z razočaranjem na opozicijski strani. "Zgodijo se tudi posveti, kjer vodstvo državnega zbora in del koalicije predstavi veliko razlogov, zakaj se tajnega glasovanja na daljavo ne da izvesti. Predvsem to smo poslušali," je po srečanju povedal vodja poslancev LMŠ Brane Golubović, ki je bil razočaran, da Zorčič ni prevzel vodilne vloge pri reševanju problematike. Spomnimo namreč, zaradi vdora okužb med poslance so bili v Koaliciji ustavnega loka primorani umakniti konstruktivno nezaupnico, njeno ponovno vložitev pa napovedali za takrat, ko bodo podpisniki dokumenta zopet prisotni v državnem zboru in bodo lahko glasovali. Si pa prizadevajo, da bi zagato rešili tudi sistemsko, poleg nezaupnice državni zbor namreč v prihodnje čaka še nekaj pomembnih tajnih glasovanj, med drugim o viceguvernerju in ustavnem sodniku. 

"Govorili smo o možnih spremembah poslovnika, soočili smo svoja mnenja, se opremili z nekaterimi mnenji, tako epidemiološke stroke kot tudi zakonodajne službe. Moram reči, da posebnega soglasja, ki bi dalo v tem trenutku neko posebno upanje, da bomo kmalu prišli do spremembe poslovnika, ni bilo začutiti," je Zorčič povedal. Na kritike, da pri iskanju rešitev ni bil aktiven, pač pa zgolj navajal argumente proti, je Zorčič odvrnil, da so to "politikantski očitki", saj da lahko vsak izmed poslancev predlaga spremembo poslovnika. "Tu vodstvo (državnega zbora op. p.) nima prav nobene večje posebne vloge, kot jo ima kdo drug. Dejstvo pa je, da je bilo iz tega posveta ugotoviti, da se glede posameznih rešitev ne strinjamo, zato verjamem, da bo soglasje težko najti," je še dodal. 

Zorčič je skeptičen do predloga, ki so ga danes predložile LMŠ, SD, Levica in SAB, in sicer, da bi se poslancem, ki so bolni ali v samoizolaciji, tajno glasovanje omogočilo tako, da bi jim glasovnice na dom dostavila posebna mobilna komisija. Odpira se preveč vprašanj, najprej pa etična, je prepričan prvi med poslanci. "Do katerih poslancev naj ta komisija gre, ali samo do tistih, ki so v karanteni zaradi novega koronavirusa, tistih, ki imajo zaradi tega že pljučnico ali hujše simptome, ali pa naj gre tudi do poslancev, ki so drugače huje bolni. To je prvovrstno etično vprašanje," je prepričan. Ob tem je dodal še: "Ambicija, da glasujejo nekateri poslanci, ki zaradi osebnih razlogov ne morejo priti v državni zbor, je večja pri samih strankah kot pri poslancih, ki se soočajo z zdravstvenimi težavami." Opozicijske stranke so sicer napovedale, da kljub temu, da soglasja za to ni, nameravajo predlog same predložiti komisiji državnega zbora za poslovnik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta