V priljubljenem gostinskem lokalu goste stregla otroka: Je to sploh dovoljeno in kaj ima z vsem skupaj Masterchef?

Asja Lednik Štrukelj Asja Lednik Štrukelj
19.07.2024 12:30

Po odgovore smo se obrnili na inšpektorat za delo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Na nas se je obrnila bralka, ki je pred tedni v enem od priljubljenih ljubljanskih gostinskih lokalov naletela na nekoliko nenavaden prizor. "Poleg natakarjev sta goste stregla otroka, po videzu sodeč nista bila starejša od 12 let. Pobirala sta naročila, pospravljala z miz, prinašala naročila, le računov nista izdajala," je povedala. "Medtem ko so nekateri gostje, ki so bili v tistem času tam, komentirali, kako sta ljubka, je bilo precej tudi takšnih, ki jih je situacija zmotila. Videlo se je, da otroka v delu sicer uživata, a občutek je bil nelagoden. Zakaj tako majhna otroka delata v gostinstvu? Poleg tega je ob lokalu cesta, čez katero sta neprestano skakala," je še dodala bralka, ki jo je celotna situacija zmotila.

Otroci želijo delati zaradi kuharskih šovov

Nekaj vprašanj smo zato naslovili na Inšpektorat Republike Slovenije za delo. Glavna inšpektorica Katja Čoh Kragolnik pojasnjuje, da zakon o delovnih razmerjih prepoveduje delo otrok, mlajših od 15 let. "Vseeno pa otrok, ki je mlajši od 15 let, lahko izjemoma proti plačilu sodeluje pri snemanju filmov, pripravi in izvajanju umetnostnih, scenskih in drugih del s področja kulturne, umetniške, športne in oglaševalne aktivnosti."

Prav tako lahko otrok, ki je že dopolnil starost 13 let, opravlja lažja dela najdalj 30 dni v posameznem koledarskem letu v času šolskih počitnic tudi v drugih dejavnostih v obsegu in pod pogojem, da dela, ki jih bo opravljal, ne ogrožajo njegove varnosti, zdravja, morale, izobraževanja in razvoja, je povedala Čoh Kragolnik.

Na inšpektoratu za delo sicer letno prejmejo le manjše število prijav glede domnevno neustreznega dela otrok, mlajših od 15 let. "Prijave se večinoma nanašajo na področje oglaševalskih dejavnosti, ne ugotavljamo pa, da so v posameznih letnih obdobjih pogostejše. Vse prejete prijave tudi obravnavamo," pove glavna inšpektorica in doda, da pri nadzorih ne zaznavajo, da bi bili otroci prisiljeni v delo, predvsem si želijo novih izzivov. "V zadnjem času je še več želja otrok, da bi pomagali v gostinstvu zaradi popularnosti oddaj Mali chef in Masterchef."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta