V sindikatu upokojencev pozivajo ministra za delo, da z marcem zviša urno postavko za občasno delo upokojencev na 6,17 evra

Tanja Fajnik Milakovič
17.01.2022 18:30

Vsi upokojenci, razen tistih, ki prejemajo delno starostno ali predčasno pokojnino, delno pa so še delovno aktivni, imajo pravico do opravljanja začasnega in občasnega dela.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Delodajalci lahko upokojencem plačajo tudi več za uro dela, če se tako dogovorijo.

Profimedia

V Sindikatu upokojencev Slovenije menijo, da bi morala biti urna postavka za občasno delo upokojencev izenačena z urno postavko za delo študentov. "Upokojenci si z občasnim oziroma začasnim delom zagotavljajo dodaten dohodek, ob kljub izrednim in rednim uskladitvam nizkih pokojninah, dodatkih v času covida je to za mnoge edini način, da lahko poplačajo izdatke za nujne potrebe. V sedanjem času podražitev osnovnih življenjskih potrebščin, ob grozeče visokih zneskih za ogrevanje je to na žalost še bolj nujno potrebno," pojasni predsednica SUS Francka Ćetković. Ob tem doda: "Menimo, da mora biti urna postavka za občasno delo upokojencev izenačena z urno postavko za delo študentov, ki je že znana in znaša po novem 6,17 evra."

Vsi upokojenci, razen tistih, ki prejemajo delno starostno ali predčasno pokojnino, delno pa so še delovno aktivni, imajo pravico do opravljanja začasnega in občasnega dela. Plačilo, ki ga za to prejmejo, ne vpliva na višino njihove pokojnine, je pa z zakonom določeno, koliko ur na mesec oziroma leto smejo delati in koliko smejo največ zaslužiti. Minister za delo vsako leto tudi določi znesek urne postavke, ki velja od 1. marca do konca februarja prihodnjega leta. Znesek je odvisen od višine minimalne plače. Ker se je ta v letošnjem letu že zvišala, bo višja tudi urna postavka za občasno delo upokojencev. Kot pravijo na ministrstvu, se bo zvišala s sedanjih 5,5 evra na 5,77 evra. Ob tem poudarjajo, da se z zakonom določi le minimalna urna postavka za občasno delo upokojencev, seveda pa delodajalci pri plačilu navzgor niso omejeni, torej lahko upokojencem plačajo tudi več za uro dela. In še, če bi hoteli ugoditi zahtevi sindikatov, bi torej bilo treba spremeniti zakon o delovnih razmerjih.

Ob tem velja spomniti, da ministrstvo vsako leto ob določitvi minimalne urne postavke določi tudi zgornjo mejo dohodka, ki ga sme upokojenec zaslužiti z občasnim delom. Lani je ta znesek znašal 8235,53 evra. Zakon določa še naslednje omejitve, in sicer, da začasno ali občasno delo lahko upokojenec opravlja v obsegu največ 60 ur v koledarskem mesecu; največ trikrat v koledarskem letu se lahko opravi tudi do 90 ur v koledarskem mesecu, seštevek opravljenega začasnega in občasnega dela v koledarskem letu pa ne sme preseči 720 ur.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta