V Sloveniji do zdaj potrdili 16 primerov angleškega seva. Prvi pozitivni vzorec je bil potrjen v mariborskem laboratoriju

27.01.2021 12:15
V laboratorijih po Sloveniji so preverjali vzorce, ki so bili pozitivni na novi koronavirus. Od 877 vzorcev jih je bilo na angleški sev pozitivnih 16.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Namestnica predstojnika centra za nalezljive bolezni pri NIJZ Nuška Čakš Jager
STA

Prek 94 milijonov primerov covida-19 je že po svetu in več kot 2 milijona umrlih, je namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni pri NIJZ Nuška Čakš Jager na tiskovni konferenci vlade povzela svetovno sliko. Intenzivno se koronavirus širi v Južni Afriki in Južni Ameriki ter vztraja v Evropi. 

Evropa je imela prva dva tedna novega leta 1-odstotni prirastek okužb, zdaj je pa že 30-odstotni, je povedala. Prirastek Slovenije je 31-odstoten.  

Od 31. decembra do konca drugega tedna januarja je bilo v Evropi prijavljenih več kot 17,9 milijona okužb in 425.618 smrti.

V večini držav število okužb spet raste. Pri nas mesto širitve družina in delovno mesto 

Število potrjenih primerov koronavirusa se je v drugem tednu januarja zmanjšalo v Luksemburgu, na Cipru, na Hrvaškem, Danskem, Finskem, Švedskem, v Liechtensteinu in Litvi. V ostalih državah pa se število primerov povečuje

Zadnje sedemdnevno povprečje števila okužb pri nas je nekoliko nižje. A bo naslednje spet nekoliko višje, predvideva Čakš Jagrova zaradi januarskega prirastka.

S terena poročajo, da se okužba pri nas zdaj izjemno širi - v skrb zbujajoči goriški regiji - predvsem na Tolminskem, in to v glavnem v družinah in po podjetjih. 

Bolniki povedo, da so se najbrž okužili na delovnem mestu. Še vedno pa je največ odgovorov, da ne vedo, kje so se okužili. 

 

Opažena je večja prenosljivost angleškega seva, je povedala. V desetih državah EU je potrjen tudi južnoafriški sev. Ne za prvega ne za drugega pa ni potrjeno, da bi povzročala težja bolezenska stanja od že znanih pri covidu-19. Pomembno je, da vsak sev obravnavamo na enak način, s spoštovanjem vseh epidemioloških ukrepov, je opozorila. 

Spoštujemo ukrepe, ponavlja Čakš Jagrova. Upa, da bomo čim prej precepljeni, do takrat pa je nujno nositi zaščitno masko, si razkuževati roke, spoštovati distanco, redno prezračevati prostore.

Kužni že dva dneva pred simptomi

Ljudje naj se zavedajo, da so kužni že dva dni pred pojavom simptomov. Ne hodite s simptomi v vrsto za hitre teste, je pozvala namestnica direktorja Centra za nalezljive bolezni pri NIJZ, pokličite zdravnika in opravite PCR-test. 

Izolirajte se. To velja že pri najmanjši bolečini v grlu, slabem počutju. 

Od nedelje laboratoriji po državi iščejo angleški sev

Skupno so laboratoriji od nedelje s testi, ki so jih razvili na Slovaškem in jih je Sloveniji 1200 donirala slovaška vlada, ponovno analizirali vzorce PCR-testov, opravljenih od 11. januarja, je povedala direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) Tjaša Žohar Čretnik v zvezi z angleškim sevom koronavirusa.

Na vsakem desetem PCR-pozitivnem vzorcu so naredili dodatno analizo, da bi ugotovili genetski spremembi, ki se pojavljata pri angleškem sevu. Do ponedeljka so testirali 877 vzorcev in pri 16 dobili pozitiven rezultat.

Analizirali so v šestih laboratorijih. Osem pozitivnih je odkril laboratorij v Ljubljani, 4 laboratorij Inštituta za mikrobiologijo, dva novomeški laboratorij, po enega mariborski in kranjski.

Prvi pozitivni PCR-test je bil potrjen 11. januarja v laboratoriju v Mariboru in je bil iz Pomurja.

Podrobno je pa takole. Angleški sev so do zdaj odkrili v vzorcih, ki so jih s PCR-testi odvzeli okuženim iz Beltincev, Trebnjega (3), Ljubljane (3), Rateč (Planica), Hrušice, Nove Gorice, Jesenic, Tržišča, Kranja, Škofje Loke (2) in Metlike. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta