V Sloveniji kljub povečanju delež ponarejene evrske gotovine ostaja majhen

STA, A.L.
14.02.2024 09:31

V Sloveniji se je število ponarejenih evrskih bankovcev in kovancev, umaknjenih iz obtoka, lani v primerjavi z letom 2022 ponovno povečal.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Povečala se je tudi njihova skupna vrednost. Vseeno delež ponarejene gotovine po navedbah Banke Slovenije ostaja majhen, kot ostaja majhna tudi verjetnost, da bi prejeli ponaredek.

V letu 2023 so iz obtoka umaknili 1108 ponarejenih evrskih bankovcev in 7690 ponarejenih evrskih kovancev, kar je 16 odstotkov oz. 22 odstotkov več kot v letu 2022. Medtem ko pri kovancih še naprej ostaja najpogosteje ponarejen kovanec za dva evra, se pri bankovcih povečuje število umaknjenih evrskih bankovcev višjih vrednosti (za 100 evrov, 200 evrov in 500 evrov).

Posledično se povečuje tudi skupna vrednost odkrite ponarejene evrske gotovine, ki je lani znašala 99.565 evrov (leta 2022 60.040 evrov), so zapisali pri Banki Slovenije.

Na milijon pristnih bankovcev v obtoku odkritih 16 ponaredkov

Banka Slovenije skupaj z Evropsko centralno banko in ostalimi nacionalnimi centralnimi bankami v evrskem območju poudarja, da lahko potrošniki pristnost evrskih bankovcev preverijo z metodo Otip, pogled, nagib, ki je podrobno opisana na njihovi spletni strani. Če potrdite sum, da gre za ponaredek, obvestite policijo, so zapisali. uporaba ponaredkov za plačilo je namreč kaznivo dejanje.

Kot še poudarjajo v banki, na celotnem evrskem območju velja, da število ponaredkov v primerjavi s številom pristnih bankovcev v obtoku ostaja majhno. V letu 2023 je bilo na milijon pristnih bankovcev v obtoku odkritih 16 ponaredkov, kar je po njihovih navedbah eden najmanjših deležev od uvedbe evrskih bankovcev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta