V Sloveniji potrjen nov primer okužbe z ošpicami, že tretji v zadnjem tednu

M.R.
26.04.2019 17:26

Epidemiološka služba pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravstvo (NIJZ) je bila obveščena o novem potrjenem primeru ošpic v Slovenije. Gre za pacienta, sicer tujega državljana, ki se je vrnil iz tujine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Vse osebe, teh je okoli 70, ki so bile v zdravstveni ustanovi v stiku s to osebo oziroma so bile z njo v istem prostoru, so obvestili. To je okoli 15 zdravstvenih delavcev in okoli 55 drugih pacientov, je povedal epidemiolog Dražen Stojanović
To se je zgodilo danes zgodaj zjutraj na območju centra Ljubljane, pacienta pa so sprejeli na infekcijski kliniki UKC Ljubljana. Če se pri komerkoli pojavijo tipični znaki ošpic, to so visoka vročina, slabo počutje, vnetje očesne veznice, kašelj, nato pa se začne pojavljati rdečkast izpuščaj, naj o tem takoj po telefonu obvestijo svojega zdravnika ali pa pomoč poiščejo pri dežurni službi, je povedal epidemiolog Stojanović.
Iz katere države je prišel okuženi pacient, predstavnik NIJZ ni želel povedati, je pa razložil, da je Slovenija obkrožena z državami, v katerih je precepljenost nižja kot pa je pri nas. 
Današnji potrjeni primer je že tretji v Sloveniji v zadnjem tednu. Pretekli konec tedna so namreč v Ljubljani obravnavali dva pacienta, ki sta prišla po pomoč in sta bila okužena z ošpicami
Vse, ki se med prazniki odpravljajo v tujino, epidemiološka služba poziva, naj preverijo svoj status cepljenja proti ošpicam in se v primeru, če je to potrebno, ustrezno zaščitijo. 
Ošpice se prenašajo kapljično. Pri normalnem dihanju te od ust pacienta potujejo okoli pol metra, pri kašlju lahko tudi dva metra, v prostoru pa je okužba mogoča še dve uri po tem, ko ga okuženi pacient zapusti. Inkubacijska doba je traja od 7 do 14 dni, lahko je tudi daljša, do 21 dni. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta