Valentina Plaskan, Luka Svetina, Igor Pirkovič ... Katere zamenjave so že izpeljali na Televiziji Slovenija?

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
23.09.2023 06:00

V Kolodvorski je prišlo do številnih uredniških sprememb, novosti so tudi na voditeljskih položajih. Se Studio city vrača?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kaj bosta po novem počela Igor Pirkovič in Vida Petrovčič?
Robert Balen

Potem ko je svoje delo začela nova uprava Radiotelevizije Slovenija, so na javni televiziji, ki je bila pred tem pod močnim vplivom tretje Janševe vlade, že izpeljali nekatere kadrovske in programske spremembe. Kmalu po tem, ko je po razrešitvi Uroša Urbanije položaj vršilca dolžnosti direktorja Televizije Slovenija zasedel Andraž Pöschl, je z mesta odgovorne urednice informativnega programa odstopila Jadranka Rebernik, na njeno mesto pa se je začasno usedla Polona Fijavž. Ali bo nekdanja dopisnica iz Berlina prevzela tudi funkcijo s polnim mandatom, zaenkrat še ni znano.

Do zamenjav je z odhodom Jadranke Rebernik medtem prišlo tudi na uredniških in voditeljskih položajih v informativnem programu. Ksenija Koren, nekdanja piarovka v kabinetu predsednika vlade v času druge Janševe vlade, ni več urednica uredništva dnevnoinformativnih oddaj in urednica uredništva zunanjepolitičnih oddaj, na teh mestih sta jo zamenjala Dejan Ladika in Marta Razboršek. Urednica uredništva notranjepolitičnih in gospodarskih oddaj je po novem Nataša Rijavec Bartha, pred tem je ta položaj zasedal Martin Nahtigal, ki je bil v prejšnji Janševi vladi šest mesecev vodja kabineta ministrice Helene Jaklitsch v uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Na voditeljskem položaju v oddaji Dnevnik ne bomo več gledali Valentine Plaskan, ki nima več voditeljskih in uredniških zadolžitev, bo pa še naprej vpeta v informativni program. Vodenje Dnevnika tako spet prevzema Elen Batista Štader. Odmevov ne bo več vodil nekdanji novinar Nove24TV in Domovine Luka Svetina, bo pa novinarsko delo še naprej opravljal v informativnem programu.

Oddaja Arena
Tv Slovenija

Kaj pa programske spremembe? Od ponedeljka bodo lahko gledalci spremljali prenovljeno oddajo Arena, ki sta jo doslej vodila Igor Pirkovič in Vida Petrovčič. "Prenovljena oddaja bo nadaljevanje dosedanje pogovorne oddaje Arena z jasnim vsebinskim fokusom, do konca leta usmerjenim v odpravljanje posledic vremenskih katastrof. Novinarji bodo preverjali, kako poteka popoplavna obnova, kje prihaja do zastojev in zakaj ter kaj še bi bilo potrebno storiti, da bomo kot družba solidarni, učinkoviti in usmerjeni v prihodnost," napovedujejo v naši največji medijski hiši.

RTVS

Prvo oddajo bosta vodila Elen Batista Štader in Jan Novak, urednica pa bo Vesna Pfeiffer. Voditelji Arene se bodo sicer izmenjevali glede na temo oddaje. Spomnimo, Vesna Pfeiffer je lani urejala Dnevnik, v katerem je voditelj Saša Krajnc napovedal prispevek o odpovedi poslovnega sodelovanja javne televizije z Mladino z besedami, da ga objavljajo po izrecnem navodilu odgovorne urednice Jadranke Rebernik. Tedaj je Urbanija zagrozil s sankcijami, kar je zaposlene v Kolodvorski še bolj povezalo. "Spoštovani gledalci, včasih je bilo v oddaji Arena tudi kaj nerodnega za oblast in za leve aktiviste. Vabili smo vse, pomagali ljudem v stiski in odpirali medijski prostor. Z dejstvi in posnetki. Kot slišim, sem bil v ponedeljek zadnjič na ekranu. Pazite nase in hvala," pa se je na spremembe v oddaji Arena odzval Pirkovič, medtem ko se mu je minister v dveh Janševih vladah Žiga Turk ob tem zahvalil, ker je "pokazal, kako se dela pluralno televizijo". Kaj bosta po novem počela Igor Pirkovič in Vida Petrovčič, še ni znano, saj naj bi se pogovori o njunih novih zadolžitvah zaključili prihodnji teden. Pa še za konec: vodstvo javnega servisa naj bi se močno zavzemalo za vrnitev legendarne oddaje Studio city v program.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta