Varovanje meje: Varuh že naslovil vprašanja na notranje ministrstvo

Kristina Božič
26.07.2019 09:20

Urad varuha človekovih pravic že preverja policijsko postopanje med vikendom na hrvaško-slovenski meji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na uradu varuha človekovih pravic, ki ga vodi Peter Svetina, aktivno preverjajo uresničevanje priporočil iz njihovega februarskega poročila o postopanju policije na meji.
Sašo Bizjak

Urad varuha človekovih pravic, ki ga vodi Peter Svetina, preverja dogajanje in policijsko postopanje med vikendom na hrvaško-slovenski meji. To so nam odgovorili na vprašanje, ali so že začeli kakšne postopke oziroma ali nameravajo drugače uporabiti svoja pooblastila glede postopanja državnih organov ob varovanju meje konec prejšnjega tedna.
Letos februarja so namreč predstavili Končno poročilo o aktivnostih in ugotovitvah Varuha o ravnanju policistov z begunci oziroma tujci na meji s Hrvaško. V poročilu so posebej opozorili, da iz policijske dokumentacije ni mogoče ugotoviti, ali policisti spoštujejo vse zakonske obveze v postopkih, ko oseba zaprosi za mednarodno zaščito. Zato tudi niso mogli s primerno gotovostjo ovreči sumov, da slovenski policisti izvajajo nezakonite push-backe oziroma protipravna verižna vračanja v sodelovanju s hrvaško policijo prek Hrvaške v BiH. To so namreč zaključki, do katerih so na podlagi številnih pričanj ljudi in indicev, ki izhajajo iz uradnih podatkov, prišli raziskovalci tako mednarodne organizacije Amnesty International kot Pravno-informacijskega centra. Letos maja pa so tudi člani iniciative Info-Kolpa ob podpori organizacije Border Violence Monitoring, Radia Študent in ZRC SAZU pripravili in predstavili poročilo o nadaljevanju protipravnega postopanja slovenske policije vsaj do konca leta 2018.
Na uradu varuha človekovih pravic pravijo, da so "na ministrstvo za notranje zadeve že naslovili vprašanje o postopku", v katerem so policisti na območju policijske postaje Ilirska Bistrica s petka na soboto hrvaškim oblastem vrnili 114 oseb, ki so nedovoljeno prešle hrvaško-slovensko mejo, v azilni dom pa so napotili 8 mladoletnih oseb. Tekom celega vikenda je ob sodelovanju zgolj enega prevajalca policija na območju policijske uprave Koper obravnavala 249 oseb zaradi nedovoljenega prehoda meje, od katerih naj bi jih 25 zaprosilo za mednarodno zaščito. Na uradu varuha človekovih pravic še dodajajo, da uresničevanje njihovih priporočil iz februarskega poročila aktivno preverjajo tekom aktivnosti, ki jih izvajajo v okviru državnega preventivnega mehanizma.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta