Včeraj potrdili 3771 okužb. Hojs in Počivalšek razkrila nekaj morebitnih ukrepov

AL., STA
05.11.2021 08:20
V četrtek so v Sloveniji opravili 9961 PCR-testov in z njimi potrdili 3771 okužb z novim koronavirusom, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Pozitivnih je bilo 37,8 odstotka opravljenih testov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Matej Povše

V bolnišnicah se zdravi 761 bolnikov, 177 na intenzivni negi. Najmlajši hospitalizirani bolnik je dojenček, na intenzivni negi je najmlajši bolnik star 21 let. Včeraj je zaradi covida umrlo 13 ljudi.

Po oceni NIJZ je v državi 33.827 aktivnih primerov okužb. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov se je dvignilo na 2671, kar je 180 več kot dan prej. Štirinajstdnevno povprečje potrjenih okužb na 100.000 prebivalcev pa je 1603 oziroma 85 več kot dan prej.

V četrtek so opravili tudi 27.546 antigenskih testov, katerih pozitivne rezultate potrjujejo še s PCR-testiranjem.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih vlade cepljenih 1.192.842 ljudi oz. 57 odstotkov vseh prebivalcev. Med starejšimi od 18 let je z enim odmerkom cepljenih 67 odstotkov prebivalcev, med starejšimi od 50 let pa 77 odstotkov.

Z vsemi odmerki pa je cepljenih 1.122.800 oz. 53 odstotkov prebivalcev, med starejšimi od 18 let jih je cepljenih 63 odstotkov, med starejšimi od 50 let pa 74 odstotkov.

Hojs in Počivalšek razkrila nekaj morebitnih ukrepov

Vlada se bo danes na Brdu pri Kranju sestala na posebni seji. Na njej bodo razpravljali o oceni trenutnega stanja, pričakovanju v naslednjih dneh in o ukrepih, "ki jih je treba uveljaviti v najkrajšem času", je včeraj pojasnil Kacin.

Nekaj morebitnih ukrepov, za katere sicer ni nujno, da bodo sprejeti, sta v sinočnji oddaji Tarča na TV Slovenija razkrila minister za notranje zadeve Aleš Hojs in gospodarski minister Zdravko Počivalšek. MMC poroča, da je Hojs je napovedal, da bodo našli rešitev, "ki bo sorazmerna". To pomeni "primerno" zapiranje dela gospodarstva ali pa vseh tistih dejavnosti, ki niso nujne. Razpravljali bodo denimo, ali naj skrajšajo delovni čas v nekaterih storitvenih dejavnostih, ali naj uvedejo bolj striktno omejevanje zbiranj, in če se bo situacija v bolnišnicah še zaostrovala, ali je treba znova uvesti šolo na daljavo.

Počivalšek je povedal, piše MMC, da je treba pred odločitvijo za zapiranje gospodarstva najprej dejansko uveljaviti veljavne odloke, preučiti različico PC-ja in zagotoviti, da bo sprejeto tudi izvajano. Dodal je, da ne more neodgovorna manjšina, ki zavrača cepljenje, povzročiti ogromno škodo in prizadeti tiste, ki "skrbimo za svoje zdravje in zdravje drugih".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta