Včeraj potrdili 42 okužb, največ v Ljubljani, sledi Maribor. Kacin pokomentiral govorice, da bi lahko konec meseca spet zaprli šole

STA, DR, M.R.
08.09.2020 10:24

V ponedeljek so v Sloveniji opravili 1581 testiranj na okužbo z novim koronavirusom, 42 testov je bilo pozitivnih, je vlada sporočila na Twitterju. Umrl ni noben bolnik s covidom-19, se jih pa 28 zdravi v bolnišnicah, od tega štirje potrebujejo intenzivno zdravljenje. V državi je trenutno 546 aktivnih okužb.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična. 
Sašo Bizjak

Govorec vlade za novi koronavirus Jelko Kacin je zavrnil govorice, da bi lahko vlada konec meseca spet zaprla šole zaradi koronavirusa. "Ne, nobene resnice ni v tem. Vedno boste imeli vizionarje, ki bodo vnaprej napovedovali, kaj se nam bo zgodilo, ki bodo poskušali slikati razmere veliko bolj črne, kot so. Mi si bomo skupaj prizadevali in samo skupaj bomo uspeli, če bomo spoštovali ukrepe, da je čim manj razredov v karanteni," je povedal Kacin. 
Navedel je tudi podatke o številu opravljenih inšpekcijskih nadzorov v trgovinah, lokalih in na prireditvah. Od 4. septembra je zdravstveni inšpektorat opravil nadzor v 397 različnih objektih. Samo včeraj so jih obiskali 198 objektov, od tega 90 gostinskih obratov, 96 trgovin in tri prireditve. V trgovinah so fizičnim osebam izdali sedem plačilnih nalogov zaradi nenošenja mask, v gostinstvu pa je bila izrečena ena globa. Neskladnosti v povezavi z razkuževanjem rok niso ugotovili. 
Glede števila dnevno potrjenih novih okužb je Kacin povedal, da najnovejši podatki kažejo, da se število okužb "počasi stabilizira". "Delo epidemiologov še vedno otežujejo posamezniki, ki ne želijo ali ne znajo povedati, kje so se okužili," je dejal Kacin in vse pozval, naj bodo njihovi odgovori na vprašanja epidemiologov iskreni in popolni. 

Šest okužb v zdravstvu, ena pri zaposlenem v domu za ostarele

V ponedeljek so v domačo oskrbo odpustili tri bolnike s covidom-19.

V sosednjih državah narašča število okužb

Hkrati pa je Kacin opozoril, da se stanje na področju okužb poslabšuje v naši soseščini. Omenil je večje povečevanje števila okužb v Italiji in na Madžarskem, razmere pa so zaskrbljujoče tudi na Hrvaškem in v BiH, pravi. V italijanski deželi Furlanija je bilo od 1. junija potrjenih 656 okužb. V deželi Veneto imajo v 14 dnevih že skoraj 42 okuženih na 100.000 prebivalcev. V Lombardiji ta incidenta znaša skoraj 34 okuženih prebivalcev v 14 dnevih na 100.000 prebivalcev. Kacin je tudi poudaril, da zapiranje mej za zdaj ni opcija, prav tako po njegovih besedah za zdaj ne razmišljajo o vnovičnem zapiranju občin.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta