Včeraj potrdili več kot 14 tisoč okužb, v Sloveniji potrdili prvi primer nove podrazličice omikrona

A.L., STA
27.01.2022 08:33

V sredo so ob 19.707 PCR-testih potrdili 14.206 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je znašal 72,1 odstotka. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji trenutno 143.696 aktivnih okužb.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Andrej Petelinšek

Število aktivnih primerov okužb se je v primerjavi z dnevom prej zvišalo za 7341. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov, ki trenutno znaša 12.368, je v primerjavi s predhodnim dnem višje za 560. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev znaša 6814, kar je 351 več kot dan prej.

Največ okužb na posamezen dan doslej so potrdili v torek, in sicer 17.491.

V sredo pa so opravili tudi 104.930 hitrih testov, katerih pozitivne rezultate preverjajo še s PCR-testi.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ cepljenih 1.260.159 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.208.257. V bolnišnicah zdravijo 708 covidnih bolnikov, od tega 125 na intenzivnih oddelkih.

V Sloveniji smo potrdili prvi primer nove podrazličice omikrona BA.2, je na novinarski konferenci potrdila direktorica NLZOH Tjaša Žohar Čretnik. Podrazličico so potrdili pri osebi, ki prihaja iz območja Podravja. Po besedah Žohar Čretnikove še ni znano, če je nova podrazličica bolj kužna od prvotne koronavirusne različice omikron.

"Zakon je na srečo v celoti v službi stroke. Lahko rečemo, da je po svoji naravi povsem apolitičen."
Sašo Bizjak

Po neuradnih podatkih naj bi dva primera podrazličice omikrona BA.2 potrdil tudi Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo (IMI), je dejala direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) Žohar Čretnikova.

Doslej je v petem valu epidemije covida-19, ki ga zaznamuje koronavirusna različica omikron, prevladovala podrazličica BA.1. Spomnila je, da je različica v Sloveniji postala prevladujoča v nekaj tednih, trenutno jo potrdijo v več kot 95-odstotkih vzorcev za PCR-testiranje. Enotnih podatkov o razlikah v kužnosti med podrazličicama še ni, je dejala.

"Seveda nas skrbi, ker vsaka nova različica predstavlja neko tveganje, ki ga je treba sproti ovrednotiti, in seveda si ne želimo šestega vala epidemije, ki bi bil še hujši od petega," je poudarila.

Agencija Združenega kraljestva za zdravstveno varnost (UKHSA) je v prvih desetih dneh januarja v Veliki Britaniji odkrila več kot 400 primerov nove podrazličice in navedla, da so jo odkrili tudi v približno 40 drugih državah. Med njimi so tudi Indija, Danska in Švedska, kjer ta podrazličica predstavlja večino najnovejših primerov.

Petrovec: Zaposleni na IMI delamo do skrajnosti svojih zmožnosti

Zaposleni na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo (IMI) delajo na skrajnem robu svojih zmožnosti, od 12 do 14 ur dnevno, je v včerajšnji izjavi za medije opozoril predstojnik IMI Miroslav Petrovec. IMI je eden od dveh laboratorijev, ki analizirata večino vzorcev za PCR-testiranje na koronavirus v Sloveniji.

Vzorce za PCR-testiranje vsak dan sprejemajo do 19. ure. Zaradi izjemnih obremenitev jih nato analizirajo preko noči. Aparature za analizo tako delajo praktično nepretrgoma, zato se pogosto pokvarijo. "Uporabljamo tudi aparature, ki zahtevajo ročno obdelavo, kar pomeni, da čez človeške limite sposobnosti res ne moremo," je opozoril Petrovec in poudaril, da ne želijo izdajati napačnih rezultatov vzorcev PCR-testov zaradi človeških napak ob preobremenjenosti.

Ob tem je pojasnil, da je IMI pravzaprav izobraževalna inštitucija, ki je kot taka del ljubljanske univerze. Analiza vzorcev PCR-testov je torej dodatek k njihovemu osnovnemu pedagoškemu delu. "Ta trenutek je na izpitnem roku za študente medicine 100 študentov, ki jih obravnavajo isti profesorji, ki v večernih urah avtorizirajo izvide," je ponazoril.

Zaradi povečane obremenitve dela so dodatno zaposlili 15 oseb,

Na IMI trenutno v povprečju vsak dan analizirajo od 5000 do 6000 vzorcev za PCR testiranje. V prejšnjem tednu so zaradi povečanih potreb na posamezen dan analizirali tudi 9000 vzorcev, pred epidemijo pa so se dnevne zmogljivosti gibale okrog 1000, največ 1500 vzorcev.

Tamino Petelinšek/sta

V prvem valu epidemije covida-19 so bile bolnišnice praktično ustavljene, zato so kader na diagnostiko koronavirusa lahko prerazporejali iz drugih delovišč. Sedaj pa v določeni meri delujejo tudi drugi bolnišnični programi, ne le zdravljenje covida-19. To za mikrobiološke laboratorije pomeni povečano število vzorcev, ki so jih analizirali že pred epidemijo, ob že tako izjemnih obremenitvah zaradi analize vzorcev za PCR-testiranje.

Zaradi povečane obremenitve dela so dodatno zaposlili 15 oseb, ki jih šolajo med tem, ko rešujejo tekoče težave, ki jih ni malo. "Vključno z mano kot predstojnikom dežuramo vsi, do zadnjega profesorja, kolikor pač zmoremo in kolikor dopuščajo fizične kapacitete".

Dodatnih obremenitev PCR-testiranja na inštitutu ne bodo zmogli​

Je pa ponosen, da do prenosov okužb znotraj delovnega okolja na IMI ne prihaja. Vseeno se soočajo s težavami zaradi bolniških odsotnosti, saj se lahko zaposleni okužijo tudi drugje, ker so del družbe.

Kot poudarja Petrovec, dodatnih obremenitev PCR-testiranja na inštitutu ne bodo zmogli. Pojasnil je, se s strokovnjaki dogovarjajo glede možnosti spreminjanja strategije testiranja na koronavirus. Na Hrvaškem denimo kot potrdilo o okužbi s koronavirusom od 12. januarja zadostuje hitri test.

Po mnenju Petrovca mora PCR-testiranje ostati osnovna diagnostika koronavirusa za rizične skupine ljudi, hospitalizirane in zdravstvene delavce.

"Prebolelost bo po mojem mnenju v prihodnjih mesecih odšla iz pogoja za kakršnokoli potrdilo," je poudaril in pojasnil, da prebolelost ne ščiti dobro pred ponovno okužbo s koronavirusom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta