Vesna pošilja v ustavno presojo referendumsko vprašanje o JEK2

Andreja Kutin Andreja Kutin
15.10.2024 14:25

Da drugi del referendumskega vprašanja pomeni interpretacijo predlagateljev, je že presodila zakonodajno-pravna služba državnega zbora.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Saso Bizjak

Vesna - zelena stranka, napoveduje vložitev pobude za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti odloka o razpisu posvetovalnega referenduma o zagotavljanju stabilne oskrbe z nizkoogljično električno energijo, enostavneje - o gradnji drugega boka jedrske elektrarne v Krškem. Pri Vesni v pobudi ne problematizirajo odloka o razpisu posvetovalnega referenduma, temveč referendumsko vprašanje, ki je predlagano v odloku, pa tudi neenake možnosti sodelovanja v referendumski kampanji. Predlagajo tudi odlog referenduma.

Vprašanje na posvetovalnem referendumu, razpisanem za 24. november, se po omenjenem odloku glasi: “Ali podpirate izvedbo projekta JEK2, ki bo skupaj z ostalimi nizkoogljičnimi viri zagotovil stabilno oskrbo z električno energijo?” Zakonodajno-pravna služba državnega zbora je ocenila, da "drugi del vprašanja pomeni interpretacijo tega vprašanja z vidika predlagateljev referenduma, ki ne spada v referendumsko vprašanje". Vprašanje so v nedavni parlamentarni razpravi ob sprejemanju odloka problematizirali tudi v stranki Levica, prav tako mu nasprotujejo nevladne organizacije.  

 

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta