Vesna Vuković zapušča položaj generalne sekretarke Gibanja Svoboda, vpliv pa pridobiva Klemen Boštjančič

Luka Mlakar Luka Mlakar
06.03.2024 20:50

Po naših neuradnih informacijah Vesna Vuković konec marca odhaja s funkcije generalne sekretarke največje vladne stranke Gibanje Svoboda. Na tem položaju jo bo nasledil Rok Marolt.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vesna Vuković odhaja s položaja generalne sekretarke Gibanja Svoboda.
Robert Balen

Če se je sprva pričakovalo, da bodo glavna tema današnjega popoldanskega zasedanja organov največje koalicijske stranke Gibanje Svoboda pod vodstvom premierja Roberta Goloba priprave na evropske volitve, pa se je razprava nato vrtela zlasti okoli usode generalne sekretarke stranke Vesne Vuković. Da se slednji trese stolček in da naj bi premierja v nekaterih krogih prepričevali, naj se ji odpove in jo zamenja, se je špekuliralo že dlje časa. 

A nocoj je vendarle padla odločitev, da se Vuković z 31. marcem poslavlja z mesta generalne sekretarke Gibanja Svoboda. Na tem položaju jo bo nasledil Rok Marolt. Ta je bil od junija 2022 do marca 2023 generalni sekretar na ministrstvu za finance pod vodstvom Klemna Boštjančiča, nato pa je prevzel vodenje Kontrole zračnega prometa Slovenije. Marolt, ki je bil v preteklosti tudi direktor agencije za civilno letalstvo (CAA), na politični sceni velja za Boštjančičev kader. Dvojica je pred leti sodelovala v Adrii Airways – v obdobju, ko je bil na čelu nekdanje letalske družbe Boštjančič, je bil Marolt v Adrii direktor operative.

Njeni nasprotniki so ji očitali predvsem konfliktnost

Vuković naj bi na seji sveta stranke s položaja generalne sekretarke odstopila sama, kot razlog za to pa je navedla zdravstvene razloge. A spomnimo, da si je Vuković v vrstah Golobove stranke zaradi svojega načina dela in komunikacije nakopala izjemno veliko nasprotnikov. Zelo nepriljubljena naj bi bila tudi med poslanci Svobode, njeni kritiki pa naj bi ji zamerili zlasti konfliktnost. Čeprav je v določenih krogih mogoče slišati tudi ocene, da je Vuković stranko, ki je bila po parlamentarnih volitvah leta 2022 v "razsulu", uspelo postaviti na noge, pa drugi opozarjajo, da je bila kritična masa odpora v stranki proti njej že tako velika, da ni mogla več ostati na mestu generalne sekretarke.

Vesna Vuković (desno) si je v stranki nakopala veliko nasprotnikov.
Robert Balen

Čeprav bo pri samem vrhu stranke že v kratkem prišlo do zamenjave, pa nekateri odkrito dvomijo, da se bo Golob tudi dejansko odpovedal svoji tesni sodelavki in zaupnici. Vesna Vuković se iz ospredja samo pomika v ozadje, svoj vpliv pa bo ohranila, meni eden od naših sogovornikov, ki želijo ostati neimenovani. Vesna Vuković je v politiko vstopila iz novinarstva. V Gibanju Svoboda je bila najprej zadolžena za odnose z javnostmi, Golob pa jo je na funkcijo generalne sekretarke imenoval februarja lani. Izbira Marolta za naslednika Vuković kaže na to, da se vpliv Boštjančiča znotraj največje vladne stranke povečuje. Finančni minister je nedavno postal tudi podpredsednik vlade, v ozadju pa se ga omenja tudi kot najverjetnejšega novega predsednika vlade, če bi se Golob odločil za odstop položaja. Aktualni premier je sicer že večkrat poudaril, da o odstopu s položaja ni nikoli razmišljal, a po nekaterih informacijah ni izključeno, da ne bi po naslednjih evropskih volitvah postal evropski komisar in se preselil v Bruselj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta