(VIDEO) Janez Janša spet udaril po Ljudmili Novak, ta odgovarja: SDS žrtve ves čas izrablja za svoj ideološki boj

Miha Raičevič Miha Raičevič
15.02.2024 16:12

Predsednik SDS Janez Janša je s starim posnetkom komentiral odziv evropske poslanke Ljudmile Novak. Posnetek je skrajšan in ne prikazuje konteksta, v katerem je bil izrečen.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Janša se je najprej odzval na komentar Ljudmile Novak, nato pa je ona podala še dodatno pojasnilo.
Andrej Petelinšek

Evropska poslanka Ljudmila Novak obžaluje, da je včeraj odbor Evropskega parlamenta za peticije obravnaval pobudo poslanke SDS Romane Tomc o peticiji o ohranjanju spomina na žrtve komunističnega nasilja v Sloveniji. Prvopodpisani pod to peticijo je sicer Mitja Ferenc.​ "Obžalujem, da je bila ta tema uvrščena na dnevni red Odbora za peticije v Evropskem parlamentu," je komentirala nekdanja predsednica stranke NSi. Meni, da bi morali problem povojnih pobojev, pokopa in spomina na povojne in medvojne žrtve v prvi vrsti reševati v Sloveniji in ne na evropski ravni. 

"Kot nosilka slovenskega zakona o prikritih grobiščih in pokopu žrtev pa si želim, da bi bile vse žrtve medvojnih in povojnih pobojev pokopane na dostojen način in tudi na ljubljanskih Žalah," je dodala. Poudarja, da "žrtvam ne smemo odrekati pravice do groba in dostojnega spomina". Izpostavlja tudi, da v "nobenem primeru" ne odobrava "zlorabe te teme za notranjepolitični ideološki boj".

Ljudmila Novak sicer ni članica zgoraj navedenega odbora Evropskega parlamenta, a so jo slovenski novinarji prosili za mnenje o tej peticiji. Ko je njen odziv prišel v javnost, se je danes na družbenem omrežju X oglasil predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša. "Da se ne pozabi, kajti Ljudmila Novak je spet obrnila ploščo," je zapisal, pri tem pa še pripel posnetek. Na njem Ljudmila Novak pove, da je Robert Golob na zadnjih volitvah prepričljivo slavil zaradi zadnje Janševe vlade. "Ker je odstavljala razne direktorje, ker je delala čistko na javni RTV, ker je uničevala Slovensko tiskovno agencijo," pove Novak na posnetku, ki je nekoliko skrajšan.

Kaj je na posnetku govorila Ljudmila Novak?

Posnetek, ki ga je k svojemu komentarju pripel Janša, je nastal takoj po slovenskih parlamentarnih volitvah leta 2022 na zasedanju politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP), katere članici sta tako SDS kot tudi NSi. Beseda je tekla o velikem porazu desnih strank na takratnih volitvah v Sloveniji. Ljudmila Novak je povedala, da je NSi žrtev nekaterih potez Janševe vlade. "To moram odkrito povedati," je takrat povedala evropska poslanka in dodala, da so bile zadnje parlamentarne volitve "referendum proti Janši". "Proti nekaterim njegovim potezam, ki so zelo podobne Orbanovim potezam. Tudi sama sem bila v Sloveniji kar nekajkrat napadena, ker sem glasovala v skladu z linijo EPP-ja, ne pa v skladu z linijo Fidezsa," je Novak poudarila takrat na zasedanju. Zanikala je tudi, da bi bil za tak rezultat v Sloveniji lahko kriv ruski predsednik Vladimir Putin. "To ni res," je pred skoraj dvema letoma zatrdila in pojasnila, da vsa slovenska politika enotno nasprotuje vojni v Ukrajini in Putinu. Priznala je, da so bili gospodarski rezultati zadnje Janševe vlade sicer dobri, a da ljudje v Sloveniji ne želijo "vladanja, kot ga kaže Janez Janša". Ob tem je pozvala EPP, naj Janši več ne daje podpore. "Ker sem se oglasila, pričakujem spet velik napad name v Sloveniji, kar se redno dogaja, ker se pač s takimi potezami ne strinjam."

Zgornji posnetek je Ljudmila Novak objavila na svojem profilu na omrežju Facebook. Ob objavi je zapisala, da ga objavlja zaradi "zlonamernih in škodoželjnih manipulacij". Pri tem je dejala, da si je med razpravo poslanske skupine EPP poslanec SDS Milan Zver privoščil manipulacijo, ko je rezultat volitev v Sloveniji pripisal vplivu Putinove Rusije. "Kot krščanska demokratka si nikoli ne bi oprostila, če bi bila ob tako hudih manipulacijah gospoda Zvera, s katerimi je v Bruslju želel načeti suverenost in integriteto moje domovine, preprosto tiho," je še zapisala ob objavi posnetka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta