(VIDEO) Močan potres v Italiji: Ponekod zaprte šole, poškodovani so tudi tiri. Sunek smo čutili tudi v Sloveniji

STA, M.R.
09.11.2022 07:16

Malo po 7. uri je Slovenijo stresel močnejši potresni sunek, ki je imel sicer žarišče v bližini Riminija.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Osrednjo Italijo je malo po sedmi uri stresel močan potres z magnitudo 5,6, je na spletni strani objavil Evropski mediteranski seizmološki center (EMSC). Tresenje tal so čutili tudi v sosednjih državah, vključno s Hrvaško, Avstrijo in Slovenijo. O škodi zaenkrat ni poročil, ponekod pa preventivno ostajajo zaprte šole.

Središče potresa sedem minut čez sedmo uro zjutraj je bilo v morju, 64 kilometrov vzhodno od Riminija, na globini deset kilometrov. Italijanski inštitut za geofiziko (INGV) poroča o najmanj 20 popotresnih sunkih, ki so dosegali moč od 2,4 do 4.

Glede na pričevanja na spletni strani EMSC so potres čutili v večjem delu Italije, tako v Rimu kot na severu države. Najmočneje so se tla tresla v deželi Marke.

Gasilci in civilna zaščita po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa že vse jutro pregledujejo prizadeta območja, a škode zaenkrat niso zaznali.

Ljudje so se sicer ob potresu zlasti v Markah in Emiliji - Romanji v velikem številu odpravili na ulice. Pristojne službe so prejele veliko klicev ljudi, a nihče ni navajal, da potrebuje pomoč. Nekaj stavb so iz previdnosti evakuirali.

Šole ponekod, med drugim v Pesaru preventivno ostajajo zaprte, drugod naj bi pouk potekal normalno.

V bližini Ancone so zaradi domnevne poškodbe tirov preventivno ustavili železniški promet, še poroča Ansa.

V Sloveniji prek 1200 prijav

Že samo dobrih 20 minut po potresu je bilo mogoče na spletni strani agencije za okolje (Arso) videti prek 150 prijav ljudi, ki so potres čutili. Manj kot uro po potresu pa je bilo prijav že več kot 570. Največ jih je bilo iz Ljubljane, čutili pa so ga tudi prebivalci slovenske Obale, Gorenjske, Notranjske, pa tudi v Velenju in Celju, Brežicah, Mariboru in Murski Soboti. Slabi dve uri po potresu je bilo prijav prek 1200.

Sicer pa o tresenju tal poročajo tudi iz Hrvaške in BiH in tudi avstrijske Koroške.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta