(VIDEO) Neurje: Dolina trepeta, Savinja tik pred tem, da prestopi bregove

Rozmari Petek, STA
27.10.2023 11:28

Na območju Zgornjesavinjske doline so preventivno že sprožili sirene

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Plazeča gmota, ki grozi Strugam
Rozmari Petek

Medtem ko je noč v Savinjski dolini minila mirno, se stanje dopoldan hitro spreminja. Na območju Zgornjesavinjske doline so preventivno sprožili sirene, da bi s tem domačine opozorili, naj budno spremljajo stanje vodotokov in možnost plazov. Kot so dodali, so na terenu tudi gasilci in pripadniki civilne zaščite, ki budno spremljajo stanje. "Napeto je. Voda prihaja iz Solčave. Povsod je tik pred razlitjem, Savinja s pritoki je izredno visoka," je opisal prebivalec Strug in član CZ Ljubno ob Savinji Paul Orešnik. "Celo noč smo nadzirali situacijo, zjutraj še ni bilo kritično, zdaj pa se stvari spreminjajo iz minute v minuto."

Eden najbolj kritičnih odsekov so Struge, kjer plaz že od srede grozi, da se bo sprožil. Kot je z STA povedal poveljnik CZ za Zahodno Štajersko Janez Melanšek, iz plazu teče slap. Če se zgodi, da bi se plaz naenkrat sprožil, bi to pomenilo, da bi v dolino zgrmela 300 metrov velika gmota in pri tem naredila od 10 do 15 metrov visok val, velike težave bi nato povzročala tudi občini Ljubno ob Savinji.

Po besedah Melanška zaradi močnejših padavin trenutno prihaja do povečanih pretokov na nekaterih pritokih Savinje, zlasti Drete na območju Šmartnega ob Dreti in Gornjega Grada ter Ljubnice pri naselju Rastke v občini Ljubno ob Savinji. Povišane vode na teh območjih odnašajo del materiala, ki so ga tja navožen po zadnjih poplavah in še ni bil utrjen, zaradi česar bi lahko poplavilo kletne prostore nekaterih objektov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta