(VIDEO) Po soočenju s protestniki na Kredarici se je Janša s prijatelji z Madžarske povzpel na Triglav

dr, sta
21.08.2021 10:05
Manjša skupina petkovih protestnikov je sinoči na Triglavu izvedla protestniško akcijo, pred domom na Kredarici pa je prišlo do srečanja med nasprotniki vlade in premierjem Janezem Janšo ter notranjim ministrom Alešem Hojsom. Janša je protestnikom dejal: "Nisem vedel, da ima Polje danes dan odprtih vrat." Dan po incidentu je na twitterju objavil, da je s prijatelji z Madžarske osvojil Triglav, skupaj so na slovenskem očaku po "včerajšnji kontaminaciji" razkužili skale.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Z obiskom Triglava in protestniško akcijo je del petkovih protestnikov obeležil 70. teden protivladnih shodov. Po poročanju portala N1 je pred domom na Kredarici po naključju prišlo do srečanja protestnikov s predsednikom vlade Janezem Janšo in ministrom za notranje zadeve Alešem Hojsom

Na Facebook profilu Piščalka so objavili posnetek protestniške akcije in soočenja na Kredarici. Odzivi na dogajanje pred planinsko kočo so deljeni. Nekateri komunikacijo nasprotnikov vlade obsojajo, drugi menijo, da so ravnali pravilno. 

Za portal N1 je aktivistka Tea Jarc, katere glas slišimo na video posnetku, potrdila, da protestniki niso vedeli, da bosta na Kredarici tudi predsednik vlade in minister za notranje zadeve. Jarčeva v  komunikaciji ne vidi ničesar spornega, je pa izpostavila, da je bil Janša tisti, ki je komuniciral žaljivo, kar se sliši na posnetku na približno 0:46 minuti, ko predsednik vlade pove: “Nisem pa vedel, da ima Polje danes dan odprtih vrat.”

“S tem nas je hotel užaliti, kot da smo pacienti ali bolniki zato, ker smo tam,” je za N1 komentirala Tea Jarc. Izpostavila je tudi trenutek, ki je na posnetku viden okrog 6:40 minute, ko jo je neznana oseba odrinila, potem ko sta Hojs in Janša že odkorakala. Kot je dodala, ne vedo, kdo je ta oseba.

Protestniki so Janši in Hojsu namenili več kritičnih, nekateri pa tudi žaljivih besed. Janši so med drugim očitali, da je ukradel demokracijo in ga vprašali, kaj ima povedati ljudem, ki so mu z zavrnitvijo novele zakona o vodah na referendumu izrekli nezaupnico.

Janša se je polemiki s protestniki izognil oziroma jim je odgovoril z molkom, s Hojsom pa so izmenjali nekaj besed. Nato sta Janša in Hojs odšla. Kot je slišati iz posnetka, ki so ga objavili na družbenih omrežjih, so na Kredarici srečali tudi ministra za obrambo Mateja Tonina.

V NSi so dodatno pojasnili, da je šel Tonin v petek na Triglav samostojno z ekipo z ministrstva za obrambo. Na poti navzgor je dohitel (in prehitel) protestnike, ki so mu ob tem izrekli nekaj žaljivk in se neprimerno obnašali, so zapisali. Glede dogajanja na Kredarici pa so v stranki tvitnili, da za takšno brezobzirno obnašanje ne v javnosti ne v politiki ne smemo imeti tolerance.

V kabinetu predsednika vlade so za STA navedli, da je šel premier na Triglav z nekaterimi sodelavci v prostem času. Dogajanja na Kredarici za zdaj ne komentirajo. 

Medtem je ena od aktivistk Tea Jarc na posnetku navedla, da jo je eden od nasprotnikov protestniškega gibanja udaril.

Na Twitterju je antropolog Dan Podjed zapisal: "Nadlegovanje predsednika vlade na Kredarici je bil nov nepotreben pljunek v lastno skledo in dokaz več, da sta se nedostojno komuniciranje in poseganje v zasebnost iz digitalnega preselila v fizični svet. S takšnim pristopom vlada ne bo padla in glasov na volitvah ne bo več."

Poslanka SDS Jelka Godec meni, da srečanje ni bilo naključno, dejanja protestnikov pa je označila za primitivizem.

Generalni direktor slovenske policije Anton Olaj je na Twitterju ovrgel navedbe, da naj bi Janeza Janšo in Aleša Hojsa s Kredarice evakuiral policijski helikopter:

Janez Janša je dan po incidentu na Twitterju objavil fotografije z vrha Triglava ter zapisal: "Osvojili vrh Triglava v čudovitem vremenu, razkužili skale in Aljažev stolp po včerajšnji kontaminaciji ter opravili gorniški triglavski krst z našimi prijatelji iz Madžarske."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta