(VIDEO) Poklukar vnovič potrjen za notranjega ministra. Poslanci SDS bojkotirali Golobov govor

Luka Mlakar Luka Mlakar
21.02.2023 10:59

Poslanci so s 54 glasovi za in 31 proti za novega notranjega ministra potrdili Boštjana Poklukarja. Slednji bo na položaju nasledil Tatjano Bobnar, ki je z omenjene funkcije odstopila decembra lani.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Boštjan Poklukar je notranje ministrstvo vodil že v času vlade Marjana Šarca.
Luka Dakskobler

Boštjan Poklukar je ministrski položaj zasedel že drugič, saj je bil notranji minister že v vladi Marjana Šarca. Kdo bodo člani njegove ekipe, Poklukar še ni razkril, bo pa v njej zagotovo nekdanja poslanka LMŠ Tina Heferle, ki na notranjem ministrstvu tudi pod Poklukarjem ostaja na položaju državne sekretarke. Kdo bo nadomestil dosedanjega državnega sekretarja Branka Lobnikarja, ki se poslavlja z ministrstva, ni znano, prav tako ne, kaj bo z vršilcem dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjanom Lindavom. "Vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Lindav je danes na funkciji," je dejal Poklukar. Na vprašanje, ali bo tako tudi v sredo, pa je minister odgovoril: "Jutri je nov dan." Poklukar je na ministrstvu že opravil primopredajo poslov s Sanjo Ajanović Hovnik, ki je resor za notranje zadeve začasno vodila od odstopa Tatjane Bobnar.

Poklukar je izrazil zadovoljstvo, ker se vrača na notranje ministrstvo, katerega delo zelo dobro pozna. Med svojimi prioritetami je izpostavil boj proti korupciji, upravljanje migracij ter depolitizacijo, profesionalizacijo in modernizacijo policije. Na vprašanje, kaj bo storil, če bo soočen s pritiski, da mora posredovati glede kadrov v policiji, pa je novi notranji minister odgovoril, da ne ve, do kakšnih pritiskov bi lahko prišlo, ker da je generalni direktor policije neodvisen in samostojen. "Kako bo on delal znotraj policije, je njegova pristojnost, je pa minister za notranje zadeve tisti, ki z rednimi in izrednimi usmeritvami nalaga delo policiji. Tukaj ne vidim nobenih težav in verjamem, da jih tudi ne bo. Kar se pritiskov tiče, dvomim, da lahko kdo pritiska na ministrstvo za notranje zadeve, ker so zakonske pristojnosti med ministrstvom in policijo oziroma med ministrom in generalnim direktorjem policije zelo jasno zakonsko predpisane," je poudaril Poklukar.

Spor med Godec in Klakočar Zupančič se je sprevrgel v nemir

Na glasovanju so Poklukarja podprli vsi prisotni poslanci Gibanja Svoboda, SD in Levice ter manjšinska poslanca, proti pa so bili v SDS in NSi. Nadaljevanje redne seje državnega zbora, na katerem so poslanci odločali o Poklukarju, je bilo sprva predvideno ob deveti uri, a je predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič sejo prekinila zaradi zadržanosti premierja Roberta Goloba. Seja se je nadaljevala ob deseti uri, a je bila Klakočar Zupančič zaradi svoje poteze deležna kritik iz opozicijske SDS. Vodja poslancev SDS Jelka Godec ji je očitala kršitev poslovnika, ker da predlagatelju, torej premierju, ni treba nujno podati dopolnilne obrazložitve svojega predloga kandidata za notranjega ministra. "Ni potrebe, da državni zbor čaka predlagatelja. Predlagatelja ni bilo in to se ni zgodilo prvič. V poslanski skupini SDS menimo, da ste ponovno kršili poslovnik državnega zbora," je poudarila Godec.

Klakočar Zupančič ji je odgovorila, da je bila s strani predsednika vlade predhodno obveščena, da bo zadržan, zaradi česar se je odločila za prekinitev seje. "Jaz trenutno predsedujem tej seji. Drži, da ni nujno, da predlagatelj poda obrazložitev, ampak ker je ustrezno skomuniciral svoj zadržek, sem prekinila sejo," je svojo odločitev utemeljila Klakočar Zupančič. Predsednica državnega zbora Godec nato ni več dovolila proceduralnih predlogov. Potem ko je Golob končno stopil za govornico, je v dvorani zavladal nemir, v ozadju je bilo mogoče slišati Godec, ki se je še naprej prerekala s Klakočar Zupančič.

Poslanci SDS so po sporu med Jelko Godec in Urško Klakočar Zupančič protestno zapustili dvorano.
Matija Sušnik

Poslanci SDS so nato eden za drugim protestno zapustili parlamentarno dvorano, zadnji med njimi je odšel Anže Logar, in niso poslušali Golobovega govora. Za enako potezo so se odločili že včeraj, ko je Klakočar Zupančič prebrala poslanico o bližajoči se 31. obletnici izbrisa. "Danes je obletnica izida zgodovinske 57. številke Nove revije, ki je objavila prispevke za slovenski nacionalni program demokratizacije in osamosvojitve. Predsednica državnega zbora tega niti ne omeni, prebere pa traktat o ‘izbrisanih’. O kategoriji, ki je zavrnila slovensko državljanstvo," je na Twitterju zapisal Janša.

Golob: Vsesplošni korupciji v državi moramo narediti konec

Golob je dejal, da se je za dodatno obrazložitev odločil, ker je imenovanje novega notranjega ministra pomembno. Poudaril je, da je Poklukar v Slovenski vojski zaposlen od leta 1991, da je prejel več medalj za zasluge pri osamosvojitvi in da je položaj notranjega ministra med letoma 2018 in 2020 zasedal že v vladi Marjana Šarca. Poklukar je človek, ki se bo zlahka vpeljal v sistem dela na notranjem ministrstvu, je zatrdil Golob. "Na prvo mesto je dal boj proti korupciji. To napovedujemo z notranjim ministrom Poklukarjem kot celotna vlada," je dejal predsednik vlade. V Sloveniji se je po njegovih besedah v zadnjem obdobju žal razmahnila vsesplošna korupcija, na kar kaže tudi padec Slovenije na indeksu zaznave korupcije: "Temu moramo narediti konec. Prva točka novega notranjega ministra bo, kako izkoreniniti korupcijo v državo. Če bo treba, bomo začeli pri politiki."

Predsednik vlade je pretekli teden odgovarjal na vprašanja v državnem zboru.
Matija Sušnik

Odsotnost poslancev SDS je Golob komentiral z besedami, da prazne poslanske klopi kažejo na to, kdo se "boji preiskovanja korupcije": "To je najboljši pokazatelj, zakaj se nekateri bojijo novega notranjega ministra." Ko gre za migrantsko politiko, je Golob izrazil prepričanje, da lahko evropske države vprašanja migracij rešujejo samo skupaj. Ograja na meji med Slovenijo in Hrvaško po vstopu slednje v schengensko območje ni več potrebna, je pa po Golobovih navedbah treba okrepiti nadzor nad zunanjo schengensko mejo. Kot je poudaril, bo Slovenija bo pri tem aktivno pomagala Hrvaški.

Premier: Poklukar se zaveda, da je minister politični funkcionar

Začasni nadzor na mejah z Madžarsko in Hrvaško je Slovenija uvedla 21. oktobra.
Luka Dakskobler

Kot tretjo točko svojega programa si je Poklukar zadal depolitizacijo in profesionalizacijo policije. Golob je izrazil prepričanje, da se Poklukar za razliko od svoje predhodnice na tej funkciji Tatjane Bobnar zaveda, da je notranji minister politični funkcionar. "Verjamem, da so nesporazumi, ki smo jim bili priče v preteklem letu na tej relaciji, stvar preteklosti," je dejal Golob in dodal, da se Poklukar zaveda tudi razmejitve pristojnosti med policijo, generalnim direktoratom in ministrom. Policijo bomo depolitizirali in profesionalizirali, oblikovali bomo sistem kariernega napredovanja, Boštjan Poklukar pa bo tisti, ki bo izpeljal tudi modernizacijo policije, je dodal Golob.

Vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic je dejal, da Poklukarju izkušenj ne manjka, saj da se zaveda svoje politične in moralne odgovornosti ter da si bo policijo prizadeval narediti odporno na različne pritiske. V SD v Poklukarja polagajo upe, da bo posebno pozornost namenil ne le povrnitvi zaupanja v policijo, temveč tudi k njeni krepitvi. Usmeritve za delo policije morajo omogočati avtonomno delovanje in ukrepanje, ki je utemeljeno na strokovni oceni ter sorazmernosti, je dejal vodja poslanske skupine SD Jani Prednik. V Levici so po besedah poslanke Nataše Sukič kot spodbudno ocenili, da je Poklukar izrazil odprtost glede prenove azilne zakonodaje in napovedal dialog z nevladniki. Veseli jih tudi, da Poklukar visoko med prioritete uvršča tudi preprečevanje zlorab policije ter nasilja v družini, medvrstniškega nasilja in spolnih zlorab otrok.

Poslanci SDS in NSi dvomijo v Poklukarjevo neodvisnost

Poslanec SDS Branko Grims pa je na drugi strani izrazil zaskrbljenost glede tega, kako zavzet bo Poklukar pri preiskovanju najtežjih kaznivih dejanj, predvsem ali bo sodeloval z varnostnimi organi ostalih držav na Balkanu, da se raziščejo domnevne malverzacije družbe Gen-I, gotovinski dvigi in nezakoniti prenosi denarja, o čemer po Grimsovih navedbah poročajo iz Albanije, Kosova, BiH in Srbije. V poslanski skupini SDS Poklukarja ne bodo podprli in bodo enotno glasovali proti njemu, je dejal Grims. Da gre pri Poklukarju za "slab kadrovski predlog", je ocenil tudi prvak SDS Janez Janša.

Vida Čadonič Špelič (NSi) je ocenila, da javnost še vedno ni dobila prepričljivega odgovora, zakaj je Poklukarjeva predhodnica Tatjana Bobnar morala odstopiti. Ob tem je prepričana, da je Poklukar preverjen kader, vendar iz strokovnega vidika ne velja za najboljšega kandidata, saj je imel Golob pred seboj tudi druge predloge. V NSi so zato po njenih besedah zaskrbljeni, da se za fasado depolitizacije in strokovnosti dela policije skriva zgolj želja politike po dostopu do policije, predvsem do NPU, da bi "imeli nadzor in kontrolo nad posameznimi postopki". Poklukarja tako vidijo predvsem kot hvaležnega uradnika, ki bo poslušal navodila svetovalcev iz Golobovega kabineta. Zaradi dvomov v njegovo neodvisnost in učinkovitost v NSi Poklukarja niso podprli. Slednji je njihove očitke zavrnil z besedami, da za opozicijo noben minister ni dovolj učinkovit.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta