(VIDEO) Policija vendarle ocenila, koliko ljudi se je udeležilo petkovega množičnega protesta v Ljubljani

M.R.
01.06.2021 12:01
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Medtem ko so protestniki v petek sporočili, da se je velikega protivladnega shoda v središču Ljubljane udeležilo okoli 40.000 ljudi, je policija na isti dan na ljubljanskih ulicah naštela "zgolj" več tisoč ljudi. In ker je policija v preteklosti vselej ocenila točno število prisotnih na določenem javnem dogodku, smo jo danes zaprosili, če lahko tudi za petkov shod poda bolj natančno oceno števila udeležencev.

Odgovorili so nam, da se je število prisotnih na določenih lokacijah sprotno spreminjalo in da je zato težje podati oceno števila udeležencev. So pa sporočili, da jih je bilo okoli 15.000. 

Protestniki so se namreč v petek ob 18. uri zbrali na Prešernovem trgu, nato pa krenili po ljubljanskih ulicah. Ker je policija zaprla del Trga republike pred parlamentom, so se protestniki raje odpravili v križišče Celovške, Bleiweisove, Gosposvetske in Tivolske ceste in ga zasedli. Tam so bili prisotni približno dve uri, okoli 21. ure pa se je shod končal. 

Že v petek je policija sporočila, da izgredov med protestom ni bilo. Zoper tri organizatorje shoda sicer vodijo postopek o prekršku po zakonu o javnih zbiranjih. Prav tako pa je bilo ugotovljenih 26 kršitev zakona o nalezljivih boleznih. Podana bosta dva predloga za uvedbo postopka o prekršku drugemu pristojnemu organu zaradi kršitve avtorskih pravic, so že v petek sporočili z ljubljanske policijske uprave.

Poglejte si spodnji video, ki ga je posnel Dnevnikov fotoreporter Bojan Velikonja, in sami ocenite število udeležencev petkovega protesta. 

Objavil/a Bojan Velikonja dne Petek, 28. maj 2021
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta