(VIDEO) Poškodbe srca, težko dihanje ... Zdravnika UKC Ljubljana povedala, kakšne posledice pušča koronavirus

A.L.
02.02.2021 12:36
Jasno je, da koronavirus pušča posledice, o tem, kakšne točno, pa sta za Youtube kanal UKC Ljubljana spregovorila zdravnika, prof. dr. Matjaž Bunc in doc. dr. Matevž Harlander.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Sašo Bizjak

Infekcija s covidom ima številne obraze, pravi interventni kardiolog Matjaž Bunc in dodaja: "Pri bolnikih, ki so hospitaliziranih v intenzivnih enotah, jih ima kar 60 odstotkov poškodbe srca." Ob tem opozarja, da imajo nekateri bolniki srečo, da imajo blažjo obliko bolezni, medtem ko se lahko pri bolnikih, ki prebolijo hujšo obliko, pojavi prizadetost vseh organov v telesu. V zadnjem času opažajo tudi več pljučnih embolij in venskih tromboz. Ali imajo težave tudi tisti, ki so preboleli blažjo obliko bolezni, za zdaj še ni znano.

Harlander, predstojnik kliničnega oddelka za pljučne bolezni in alergijo, pa pravi, da covid-19 pušča številne posledice. Ljudje pogosto opisujejo utrujenost, slabo počutje, nekateri imajo nevrološke težave, precej pa jih ima občutek težkega dihanja, kar lahko izvira bodisi iz podaljšane prizadetosti pljuč bodisi zaradi izgube telesne zmogljivosti na račun zmogljivosti mišičnega sistema.

O tem, kakšne so dolgoročne posledice bolezni, je težko govoriti, pravi Harlander, covid-19 poznamo šele eno leto. Nekaj več je mogoče povedati o srednjeročnih posledicah.

Objavljene so bile raziskave, ki so spremljale bolnike tri do šest mesecev po preboleli bolezni. "Vemo nekaj o tem, kako se bolezen obnaša tri do šest mesecev po preboleli okužbi." Pri bolnikih, ki so bili hospitalizirani zaradi covida, opažajo tudi šest mesecev po preboleli okužbi nekoliko slabšo pljučno funkcijo. Pri najtežje obolelih pa ima motnje funkcij dihal približno polovica prebolelih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta