(FOTO in VIDEO) Na Krasu se evakuirani vračajo, zvečer so se razmere umirile. Na kraj prišel tudi premier Golob

STA, M.R.
20.07.2022 16:05

Požar se je na Krasu z italijanske razširil na slovensko stran. Gori okoli 1000 hekaterjev površin, na delu je več kot tisoč gasilcev. Iz več vasi so evakuirali prebivalce, ti pa so se zvečer, ko se je stanje umirilo, lahko spet vrnili.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Požar na goriškem Krasu, pogled z italijanski strani.
REUTERS

Požar, ki divja na Goriškem Krasu, je danes gasilo okoli 1000 gasilcev. V zraku so bili razpoložljivi zrakoplovi Slovenske vojske in avstrijski helikopter, prišel je tudi hrvaški canadair. Prebivalce na območju požara v regijskem štabu civilne zaščite so pozvali, naj ob morebitnem zvoku siren zaprejo okna in brez panike čakajo na evakuacijo.

Čez dan so evakuirali vasi Sela na Krasu, Hudi Log, Korita na Krasu, Nova vas in Miren, zvečer pa se je večina lahko vrnila na domove. Razmere so se namreč zvečer nekoliko umirile. Ogenj še vedno gori, je pa nekoliko popustil veter, ki je čez dan zelo poslabšal razmere.

Požar na goriškem Krasu, pogled z italijanski strani.
REUTERS

Na prizorišču sta poleg treh vojaških helikopterjev in letala pilatus tudi policijski helikopter in vodni top. Prvič bo za pomoč gasilcem pri gašenju požara uporabljen policijski top. "Z njim bomo gasilce oskrbovali z vodo," je policija pojasnila v zapisu na Twitterju. Na pomoč izčrpanim gasilcem je medtem prišlo tudi hrvaško letalo za gašenje požarov.

Vojska s šestimi cisternami dostavlja vodo, med drugim je prevzela skrb za toplo prehrano in nastanitev za izčrpane enote. Minister za obrambo Marjan Šarec je povedal, da izčrpane ekipe gasilcev nadomeščajo s svežimi, utrujeni pa bodo prespali v eni od lokalnih vojašnic, da se bodo jutri lahko varno vrnili domov.

Požar na goriškem Krasu
Facebook/slovenska Vojska

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je povedal, da se je veter zvečer usmeril proti morju in se umiril. To je po njegovih besedah ugoden trenutek, da "napadejo požar z vsemi silami, preden pade mrak, ki prinaša druge nevarnosti".

Aktivnosti gasilcev so v nočnem času namreč omejene, med drugim nimajo podpore iz zraka. Pri gašenju bodo helikopterji in letala začeli ponovno pomagati takoj zjutraj. Tudi jutri bo na voljo hrvaško letalo za gašenje.

Gašenje je danes po besedah Šestana poleg težav v hidrantnem omrežju in vetra oviral tudi dim, ki je zmanjševal vidljivost. Sicer pa so prebivalci sedaj lahko že mirnejši. Po njegovih podatkih je bila ožgana ena hiša, tudi gasilci so jo za zdaj odnesli brez kakšnih večjih poškodb. Pet ali šest so jih zaradi vdihovanja dima pregledali v zdravstvenem domu, eden je imel manjše opekline.

Kaj pričakovati v naslednjih dneh, je sicer težko napovedati. Po besedah Šarca dodatno težavo predstavljajo neeksplodirana ubojna sredstva iz prve svetovne vojne, ki jih požar detonira. Dva dni bo zadeva po njegovih besedah še "dokaj zapletena", nato bo vojska še teden dni s termokamerami pregledovala območje, da najde morebitna tleča žarišča.

Gasilcem pomagajo tudi hrvaški gasilci s štirimi gasilskimi cisternami in devetimi gasilci iz Umaga in Pazina.

A person records as smoke billows from a wildfire at the border with Slovenia seen from Rupa, Italy, July 20, 2022. REUTERS/Borut Zivulovic
Borut Zivulovic

Na poti je tudi policijski vodni top

Ervin Čurlič/regijski štab Cz

Po besedah direktorja novogoriške policijske uprave Evgena Govekarja v operativnem štabu in pri nalogah na terenu sodelujejo tudi njihovi policisti in kriminalisti. Glede na nekatere informacije in sume o pojavljanju sumljivih oseb na požariščih že od petka naprej preverjajo vsak sum in se odzovejo praktično na vsako informacijo občanov. Sodelujejo tudi z italijanskimi varnostnimi organi. O vzrokih požarov pa je v tem trenutku preuranjeno govoriti. Ko bodo požarišča to dovoljevala, bodo na vseh opravili temeljite oglede, je napovedal.

Požar na goriškem Krasu, pogled z italijanski strani.
REUTERS

Šarec je sicer pojasnil, da je območje danes obiskal tudi v imenu predsednika vlade in lahko zagotovi, da se bo v prihodnje dokupovalo opremo, namenjeno za gašenje. Za gašenje je sicer primerno tudi transportno letalo, ki ga bo Slovenska vojska dobila prihodnje leto. Je pa po ministrovih besedah na mestu tudi razmislek o namenskem helikopterju za gašenje, medtem ko je pri canadairu vprašanje, ali je primeren za naše razmere.

Požar pri Kosanjevici na Krasu
REUTERS
REUTERS

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) prebivalcem ob požaru svetujejo, naj ves čas upoštevajo priporočila ekip za reševanje oz. Uprave RS za zaščito in reševanje. Prav tako svetujejo, naj se izogibajo prizadetih območij in ne zadržujejo v bližini požara. Osebe, ki se nahajajo na območju z dimom, naj si za zmanjšanje izpostavljenosti dihala zaščitijo na primer z obrazno masko ter se čim prej umaknejo. Če je bil posameznik izpostavljen dimu, naj se posvetuje z zdravnikom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta