(VIDEO) Sindikata stopila v bran policistu, Janša nato okrcal enega izmed sindikatov

M.R.
10.05.2020 12:48

Tako Policijski sindikat Slovenije (PSS) kot tudi Sindikat policistov Slovneije (SPS) sta stopila v bran policistu na motorju, ki se je v petek med protestom na kolesih v Ljubljani fotografiral z enim izmed udeležencev protesta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Včeraj je bil namreč na družbenih omrežjih policist motorist deležen javnega napada ministra za razvoj in kohezijsko politiko Zvonka Černača. Ta je na Twitterju zapisal, da je v policijskih vrstah manj kot odstotek takšnih policistov. "Žalijo tisoče njihovih kolegov. Zato jim je potrebno sneti maske, z motorja, ki so ga plačali davkoplačevalci, pa naj presedlajo na kolo. In zaradi mene lahko biciklirajo 24ur/dan/365 dni v letu. Za svoj denar," je še dodal. Njegov tvit je naprej delil tudi celo premier Janez Janša.
{twitter}https://twitter.com/ZCernac/status/1259007363849355265{/twitter}
Sindikat PSS je danes zapisal, da policisti svoje delo opravljajo strokovno, zakonito in usmerjeno v skupnost. "Politika naj se ukvarja s politiko, zagotavljanje javnega reda in miru ter notranje varnosti države pa naj prepusti nam, policistkam in policistom!" so še dodali v kratki izjavi.
Že včeraj pa se je odzval tudi sindikat SPS, ki je zapisal, da so v petek policisti ob protestih v Ljubljani opravili svoje delo na izjemno visoki stopnji profesionalnosti.
Pri tem so priznali, da jih je presenetil pogrom nad omenjenim policistom. "Takšen pogrom, ki je prišel iz vrst določenih politikov in celo ministrov Vlade Republike Slovenije, je do vseh 8000 zaposlenih v policiji žaljiv in ga v SPS najostreje obsojamo!"
"Naša primarna skrb je, da se tako udeleženci shodov in prireditev, kot tudi naši sodelavci, varno vrnejo domov k svojim najbližjim," nadaljujejo v svojem sporočilu, ki so ga objavili na Facebooku. Poudarjajo, da je policist ravnal v taktičnem preudarku in s svojim ravnanjem množici jasno pokazal, da je njegova naloga zagotoviti varnost ljudi.
"Policistke in policisti moramo v situacijah, ko je zaradi množičnosti ozračje že tako razgreto, včasih tudi na provokacije odgovoriti z nasmehom in s svojim ravnanjem ne smemo zaostrovati situacije. In policisti smo tega sposobni, saj svoje delo opravljamo nepristransko, predano in profesionalno," še pojasnjujejo v sindikatu.
Trdijo tudi, da je policist s spontanim dejanjem zagotovil tudi večjo varnost svojih sodelavk in sodelavcev, ki so bili vključeni v naloge varovanja javnega reda in miru. "S preprosto, človeško gesto je namreč zbrani množici pokazal, da naloge opravljamo zaradi ljudi in tako tudi preprečil morebitno usmerjanje jeze množice na druge policistke in policiste," pravijo v sindikatu,.
SPS je za dejanje policista celo pohvalil in pohvalo izrekel še vsem pripadnikom policije, ki so svoje naloge opravljali med protestom. V kolikor bi nadrejeni poskušali zoper policista kakor koli ukrepati, pa mu bo sindikat nudil vso potrebno pravni in drugo pomoč, je še zapisal predsednik sindikata Kristjan Mlekuš.

Janšev odziv

Danes, ko sta policista podprla oba sindikata, se je odzval še Janša. Ob tvitu Sindikata policistov Slovenije je tvitnil: "Slovenija je edina država na svetu, kjer se @Sind_policistov (Sindikat policistov Slovenije) bori proti ukrepom, ki bi policiste razbremenili (37.a člen), hkrati pa podpira kršenje Zakona o nalezljivih boleznih." Premier je s tem omenil tudi dodelitev policijskih pooblastil vojski za varovanje območij ob meji, s čimer bi delno razbremenili policiste, za kar vlada potrebuje potrditev parlamenta. Potrebna je dvotretjinska večina, ki pa je opozicija za zdaj noče zagotoviti.
{twitter}https://twitter.com/JJansaSDS/status/1259463473047769089{/twitter}

Šarec: Policisti ne potrebujejo zastraševanja

Precej drugačno mnenje je na Twitterju danes izrazil evropski poslanec Milan Brglez. "Lepa slika in poveden primer tega, da je človek tisti, ki nosi uniformo in ne uniforma človeka," je zapisal.
{twitter}https://twitter.com/milan_brglez/status/1259431677320998913{/twitter}
Predsdenik stranke LMŠ in bivši premier Marjan Šarec se je prav tako oglasil s tvitom: "Slovenske policistke in policisti so in bodo vedno opravili svoje delo korektno. Politični pritiski, ki smo jim priča in menjave v vrhovih ne morejo uničiti srčnosti in predanosti poklicu. Njihovo delo je že dovolj težko, zato ne potrebujejo zastraševanja s strani ministrov!"
{twitter}https://twitter.com/sarecmarjan/status/1259375554006040583{/twitter}
Spodaj pa lahko pogledate tudi video, ki prikazuje, kako je fotografija nastala.
{twitter}https://twitter.com/PrimozVerbic/status/1259085743667982337{/twitter}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta