(VIDEO) Tako preverite, če ste bili "shekani". V zadnjih tednih (spet) več spletnega izsiljevanja

Gregor Grosman Gregor Grosman
03.05.2020 06:00

Ne ozirajte se na grožnje, mail izbrišite, svetujejo strokovnjaki za kibernetsko varnost.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Znova se širi sporočilo, da je heker na vaš računalnik namestil virus, vas posnel in ima vaše intimne posnetke, s katerimi vas izsiljuje za plačilo, opozarja spletni portal Varni na internetu. V nekaterih različica sporočila izsiljevalec celo navede vaše geslo, ki ga najverjetneje dobi v javno objavljeni ukradeni bazi. "Ne ozirajte se na grožnje, mail izbrišite," svetujejo strokovnjaki za kibernetsko varnost.
{facebookpost}https://www.facebook.com/varninainternetu/posts/3626799727390933{/facebookpost}
Na nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT so se takoj po razglašeni epridemiji odzvali in pripravili navodila tako za delodajalce kot tudi zaposlene, kjer so se osredotočali na možnosti, kako bi goljufi izkoristili zdravstveno krizo za spletne prevare. Najpogosteje so v minulih tednih zaznali velik porast primerov phishinga, kjer goljufi poskušajo dobiti podatke kreditne kartice pod pretvezo, da nas čaka DHL dostava ali paket drugega ponudnika, prav tako je več primerov ribarjenja (phishinga) za uporabniške PayPal račune, pojasnjujejo. "V zadnjih dveh tednih ponovno beležimo val prijav glede lažnega izsiljevanja z intimnimi posnetki (angleško: fake sextortion)."
{twitter}https://twitter.com/varninanetu/status/1255564506383540224{/twitter}

Ali vaše skrivno geslo ni več tako skrivno?

Kratek video prikazuje, kako lahko hitro in enostavno na spletni strani HaveIBeenPwned preverite, ali se vaši podatki nahajajo v kakšni od ukradenih baz podatkov. Enostavno vpišete vaš elektronski naslov, na strani pa je združena obsežna zbirka vseh možnih podatkov, od gesel, e-mailov, telefonskih številk, IP naslovov, lokacij, ki so jih hekerji v preteklosti nekje objavili.
{embed_youtube}https://youtu.be/-tVfAEAF-hY{/embed_youtube}
Da bi preprečili zlorabo drugega uporabniškega računa, nemudoma zamenjajte svoje geslo, posebej, če ga uporabljate še za kakšno drugo storitev.

Primer zavajajočega oglasa, ki so ga ga pri Varni na internetu prejeli prek elektronske pošte. 
Varni Na Internetu

Vdori v poslovno komunikacijo in zavajajoče oglaševanje

Pri podjetjih so pri SI-CERT zaznali več primerov napadov vrivanja v poslovno komunikacijo. Hekerji vdirajo v elektronsko pošto slovenskih družb, se v ključnem trenutku prodaje vrinejo v komunikacijo med prodajalcem in kupcem ter izplačevanje denarnih sredstev preusmerijo na svoje račune. Ko podjetja opazijo nepravilnost, je praviloma že prepozno, opozarjajo.
Strokovnjaki za kibernetsko varnost tudi pozivajo uporabnike, naj bodo zelo previdni pri vlaganjih v različne kripto naložbene pakete, ki se oglašujejo na agresiven in zavajajoč način. "Obljube o zaslužkih so seveda prenapihnjene in izmišljene," povzemajo na spletni strani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta